tiistai 15. syyskuuta 2015

Sissonea ja suoliluuta

Baletissa ollaan kivasti päästy tässä kuukauden aikana etenemään. Meidän tanssiopistolla (niin kuin varmaan monessa muussakin) lukuvuosi on jaettu muistaakseni neljään osaan, ja aina yhden jakson aikana hiotaan sarjat huippuun. Ei sarjat ihan muuttumattomina pysy, tai monesti tankosarjat pysyy koko jakson ajan suht samana, mutta keksilattialla voi tulla myös jakson aikana vähän lisää juttuja, ettei ihan tylsäksi mee. Sitten jakson vaihtuessa sarjat ja musiikit vaihtuu kokonaan uusiin. Mun mielestä tämä on ihan kiva systeemi, koska yksi jakso kestää aika kauan, jolloin oppii muistamaan sarjat ja itse treenaaminen helpottuu, kun ei tarvi enää miettiä, että no mitäs sitten tulikaan. Nyt taitaa olla takana viis tuntia kumpaakin tasoa (eli yht. 10 balettituntia), ja vielä olisi kolme kertaa kumpaakin ennen jakson vaihtumista, eli hyvin on vielä aikaa harjoitella :) Toisaalta odotan jo innoissani, mitä nurkan takana odottaa. Lisäksi mua ei ollenkaan haittaa musiikkien vaihtuminen, koska nyt meillä on ollut tuollaisia perus pop-biisejä pianoversioina, kun normaalisti on ollut ihan tavallista klassista pianoa. Ei tossa pop-musiikissakaan silleen mitään vikaa ole, ihan kivoja ne pianosovitukset on, mutta tykkään silti ehkä enemmän vaan perus klassisesta.
     Mulla on tuolla perus1 ja alkeet2 tunneilla suhteellisen samanlaisia sarjoja (alkeet2 hiukan helpotetumpia juttuja), mutta tykkään ehkä hiukan enemmän perus1 -tunnista :> Siellä tankosarjat ja petite allegrot on hiukan kivammat ja port de brassakin on kaikki neljä mukana. Mutta voi itku ja parku kun tänään alettiin tehdä yhtä uutta hyppyä, sellaista kuin sissone! Tuntui että kaikilla muilla meni hyvin, paitsi itselläni! Ei sillä, olin tosi iloinen että ope jaksoi nähdä mun kohdallani vaivaa ja antoi ohjeita ja korjauksia, mutta kun olin ainoa joka näitä korjauksia tuntui saavan :/ No, ei auta vertailu, se ei auta itseäni kehittymään. Videolla tää hyppy näyttä aivan naurettavan helpolta, mutta uskokaa, sitä se ei ole!!


Jalat 3. tai 5. asento, tee plié, ponkase molemmat jalat yhtä aikaa ilmaan, avaa jalkoja hiukan ilmassa, laske jalat maahan etujalka ensin ja takajalka hiukan tuolleen liitäen perässä, päädy plién kautta samaan asentoon mistä lähditkin. Kaikista hankalinta itselleni on tuo alun pongahdus, sillä sen nimenomaan kuuluu olla sellainen boings. Lisäksi toi hyppy näyttää tuollaiselta kevyeltä pyrähdykseltä, mutta kyllä mä ainakin olin ihan HHNNNGGGHH viimeisellä kerralla, kun mentiin neljä kertaa diagonaalissa. Kyllä se mulla varmaan kerran onnistui (tai ainakin kerran kommentoitiin hyväksyvästi), mutta 95% muista kerroista meni vähän päin persettä. Mun ongelmani oli (tai yksi niistä lukuisista), että lähden hiukan silleen loikkaamaan, eli en pongahda samaan aikaan molemmilla jaloilla, vaan siitä tulee hiukan sellainen glissade -tyylinen, missä etujalka lähtee ensin ja sitten vasta takajalka. Kun pitäis molemmilla pongahtaa samaan aikaan... Huoh. No ainakin voin lohduttautua siihen, että tein tätä ekaa kertaa elämässäni tänään. Ehkäpä tässä viikon aikana pongahtelen menemään täällä kotona, katsotaan miten sitten ensi viikolla sujuu.
     Eilen ei valitettavasti päästy lindy hoppiin, koska miehellä oli vähän oudosti luento klo 16-20. Kävin itsekseni sitten yo-liikunnassa kokeilemassa tuollaista kuin fysiopilates. Tunnin kuvauksessa oli jotakin, että se on niinkuin pilatesta, mutta vähän sellaisella fysioterapeuttisella tietämyksellä maustettua. Harrastin lukioikäisenä kaksi vuotta pilatesta, ja mun mielestä toi tunti oli vaan ihan perus pilatestunti... No kuitenkin, tunti oli tosi kiva ja siellä tehtiin useita liikesarjoja, mitkä oli aivan tosi loistavia omasta mielestäni! Ja oli paljon myös aikalailla suoraa balettia edistäviä juttuja, kuten yksi lonkkien aukikiertäjälihasten treeni. Tykkäsin tunnista tosi paljon ja ajattelin, että tuolla voisi käydä jatkossakin, sillä se ei mene edes lindy hopin kanssa päällekäin (fysiopilates loppuu tasan kuudelta, kun toinen alkaa 18.30). Tosin se vetäjä oli vähän... hmmhh :D Siis se vetäjä oli hyvä, se näytti ja selitti liikkeet selkeesti ja kävi korjailemassa siellä salissa ihmisiä, toisin kuin monesti isoissa ryhmäliikunnoissa perusjumppaaja saa tasan 0% ohjaajan huomiosta. Ohjaaja oli siis ihan hyvä, mutta sillä oli mun mielestäni vähän kummallisen sotilaallinen meininki päällä! :D Tai siis, kun yleensä kaikki pilates- ja joogatunnit ja muut bodybalancet on aina sellaista, että se ohjaaja puhuu kauheen sellaisella hempeellä äänellä, niin tällä oli jotenkin tosi tomera ja terävä ääni ja katsekin oli mun mielestäni kauheen tuima :DD Okei, voi olla että tää on vaan mun tulkintaa. Musta oli kauheen ristiriitaista, et ohjaaja sanoo jotakin että "kuuntele kehoasi ja hengitä näin ja näin", mutta se ei tulekaan sellaisella pehmeellä äänellä, vaan sellasena tiukkana käskynä. Sellaisella äänellä, mikä sopis just jonnekin pumppitunnille tai johonkin sellaiseen rääkkiin. No, ei mua tämän ohjaajan tyyli kuitenkaan niin paljon haitannut ettenkö menisi sinne uudestaan :) Torstaina olisi tarjolla tuollaista kuin flowpilates, menempä katsomaan miten se eroaa fysiopilateksesta.
     Hassu juttu muuten, miten tuntuu että asiat kummasti kasaantuu. Siis esimerkiksi, ettei ole ajatellutkaan jotain asiaa tyyliin yli viiteen vuoteen, tai ikinä, ja sitten yhtäkkiä se tupsahteleekin lyhyessä ajassa ilmoille tosi monesti. Kyse todennäköisesti on jostakin tarkkaavaisuuden jutskasta, mutta itselle tulee aina vähän sellainen wtf-fiilis kun joku hyvin harvoin ajateltu asia tuleekin usein puheeksi eri ihmisten toimesta. Kuten varmaan arvaattekin, mulla on nyt justiinsa käynyt näin (no shit sherlock) :D Viime torstaina oltiin nimittäin kisun kanssa eläinlääkärissä, ja siellä röntgeniä katsellessa eläinlääkäri mainitsi suoliluut. En ollut koskaan ennen kuullutkaan sellaisista, mutta ne jäi mieleeni varmaan siksi, koska nimi "suoliluu" kuulosti mun mielestä jotenki vähän ällöltä. No eilen sitten siellä pilateksessa se ohjaaja sanoi jotain, että "pitäkää suoliluut suoraan eteenpäin", ja olin vähän että ohhoh, taas noi suoliluut on puheenaiheena, ja nyt TAAS tänään baletissa ope sanoi kanssa jotain, että suoliluut tulee pitää suorana eteenpäin. Tässä nyt vielä teillekin hiukan suoliluuta:Suoraan sanottuna en jaksa kertoa koko kissan eläinlääkäritarinaa (vaikka se olikin melko vaiherikas), eikä se varsinaisesti liity tähän blogitekstiinkään nyt mitenkään. Kuitenkin, käynnin päätöksenä kissaltamme poistettiin yksi hammas, ja voi hyvänen aika kun joudun helvettiin (vol. 2938472) kun nauroin tälle miedän pikku reppanalle :'D Raukka oli vielä hiukan nukutusaineen vaikutuksen alaisena ja suusta on poistettu hammas, niin tää tietysti istua jökötti vaan monttu auki lääkärikäynnin jälkeen. Ja se näytti mun mielestä yksinkertaisesti vaan niin hauskalta :'DD


Nyt se on ja parantunut, oikeastaan jo seuraavana päivänä se oli jo oma itsensä :) Mutta niin, suoliluista pääsin nyt meidän hölmön näköiseen kattiin :D Sellaista tällä erää :)

9 kommenttia:

 1. Ei vitsit tuota kissan ilmettä :D Muistui mieleen Doora, kun siltä poistettiin yksi hammas kesällä. Raukka oli niin pökkyrässä siitä nukutuksesta, että näytti ettei pystyssä pysy. Ja sitä itkua ja valitusta... eläimet osaa olla kyllä niin hupaisia :)
  Oih, sissone fermé! Ei kuulu munkaan suosikkeihini :/ Usein keskityn siihen, että muistan tehdä etujalalla sen pienen jetén ilmassa ja unohdan takajalan kokonaan, ja takajalan nilkka flexaa eikä pliéstä ole tietoakaan. Mutta on helpompi tehdä pieniä ferméitä kuin niitä grandeja. Toisaalta diagonaalissa tehtävä sissone fermé-assamble -sarja voi parhaimmillaan tuntua lentämiseltä!
  Ja kyllä - suoliluu sanana tuo mieleen ihan jotain muuta kuin... noh.. suoliluun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi meidän eläimiä.... Tuo kissa ei kyllä ole koskaan itkenyt tai valittanut nukutuksen jälkeen, oikeastaan se on jopa pelottavan hiljainen. Meidän kisu on luonteeltaan hyvin hyvin puhelias ja kehrää pelkästä yhdestä hipaisustakin kovaäänisesti. Niin nukutuksen jälkeen se on pökkyräinen, ei mau'u eikä kehrää, niin se vaikuttaa musta aina tosi oudolta.
   Jep, on helpompi panostaa vaan jompaan kumpaan jalkaan, mutta molemmat samaan aikaan on liikaa mun huomiokyvylleni! :D

   Poista
 2. Mullekin juuri tuo ponkaisu aiheuttaa sissonessa ongelmaa. Kun vain saisikin siitä tarpeeksi kevyen näköisen! En ole tosin tehnytkään tuota hyppyä kohta puoleen vuoteen, kun siihen ei ole näillä syksyn tunneilla vielä edes menty.

  On muuten ärsyttävää, kun samaa tuntia pidetään eri paikoissa eri nimillä. Joogavenyttely, kehonhuoltovenyttely, pilatesvenyttely ja syvävenyttely saattavat nykyään kaikki tarkoittaa ihan samanlaista venyttelytuntia.

  Mä oon myös miettinyt mikä tuo suoliluu on. Kuulostaa niin hämmentävältä :D. Kiitos, kun valaisit asiaa. Ja tuo kissa on ihanan tööt :"D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tulla sanomaan tää! :D Mulle kävi nyt tuo juttu, kun kuulee jonkun jutun ja samantien törmää siihen uudelleen. Tänään tunnilla alettiin treenaamaan mitäs muutakaan kun noita sissoneita :"D. Just kun pääsin sanomasta, ettei niitä olla tehty... Mut kivaa oli!

   Poista
  2. Haha aikamoinen sattuma! Ja joo, aina kun on joku jumppaa hämärtävä etuliite, sillä ei tunnu olevan juurikaan merkitystä. Olen tällä viikolla ollut nyt fysiopilateksessa sekä flowpilateksessa, ja molemmissa tehtiin tismalleen samoja liikkeitä (ei tosin kaikki, mut monet oli samoja) ja hengitettiin samalla lailla.

   Poista
 3. Tossa videolla toi sissonne hyppy näyttää niin helpolta (oikeastaan katsoit mitä vaan baletti videota niin kaikki liikket näyttää helpoilta) joten vpäätin itsekin kokeilla sitä ja eipä se niin helppo ollutkaan :D

  Voikun kisuli näyttää söpön höhlältä :3 Haluaisin itsekin kissan mutta poikaystäväni ei ole vielä lämmennyt ajatukselle... Ei halua kuulemma kerrostaloon ottaa kissaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, yks baletin hienouksista onkin se että vaikeet ja raskaat jutut saadaan näyttämään niin köykäsiltä. Mun sissone näytti siltä että yrittäisin ponnistaa jostain liimasta :D
   Höh, tyhmä poikaystävä :< Toivottavasti saat kisun jossakin vaiheessa! :)

   Poista
 4. Sissonet ovat baletissa suosikkihyppyjäni! Niitä on tosin vaikea tehdä nopeasti useita peräkkäin. Itseä ainakin helpottaa se, ettei liikettä tehdessä ajattele jalkoja erikseen, vaan se on vain yksi yhtenäinen liike. Tosi hankala selittää, ja tuosta ei varmasti ota selvää yhtään kukaan, mutta itselle se on jotenkin yksinkertaista. Vaikeaa sissoneissa on myös se, että jalat saa pidettyä koko hypyn ajan aukikierrossa siten, että loppuasento on yhtä auki kuin alkuasento. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän etten hirveesti miettinyt aukikiertoasiaa sissonien aikana, koska oli niin paljon muutakin mietittävää sen hypyn aikana :/ Ja loppuasento on myös itselleni hankala. Helposti takajalka jää liian kauas, ja sitten jo laskeuduttuani yritän vaan vaivihkaa liu'uttaa sen lattiaa pitkin etujalan viereen lähtö/loppuasentoon, mutta periaatteessahan sen pitäisi suoraan ilmasta laskeutua asemiin :< Nyyh.

   Poista