keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Kärkitossut 1v

Moikka ja hauskaa uutta vuotta kaikille! Oli tarkoitus tehdä tämä postaus jo ennen vuoden vaihdetta, mutta suoraan sanottuna en jaksanut. Tässä siis vähän videomatskua, ei kovin hyvälaatuista sellaista, sekä mietteitä kärkitunneista ja edistymisestä ja sen sellaisesta.


Aloitin kärkitossuilla aika tarkkaan vuosi sitten, ja olen käyttänyt samoja tossuja koko ajan. Mulla oli koko syksyn tarkoitus hankkia uudet, mutta suunnilleen joka toinen viikonloppu meni jossakin toisessa kaupungissa tai muussa riennossa, jolloin tossureissua ei vaan tullut tehtyä. Nämä tossut on periaatteessa ollut ihan hyvät, Blochin Jet Streamit, mutta tahtoisin sovitella vähän muidenkin valmistajien tossumalleja. Paikallisessa liikkeessä on vain Blochin tuotteita, ja onpa hyvin mahdollista että juuri se itselleni sopiva tossumalli löytyisikin joltakin toiselta merkiltä. Mulla on aika lyhyet varpaat, ja mulla on ollut vähän ongelmana päästä täysin boksin yli ja saada aivan tuo kärjen ihan tyvi lattiaan kiinni, mikä voisi ehkä johtua tossumallin sopimattomuudesta. Ongelma johtuu varmasti myös ainakin osittain mun nilkkani taipumattomuudesta, mutta ehkä toisenlaisessa tossussa kehnohko nilkkani pääsisi vähän paremmin kuitenkin työskentelemään. JetStreamit on kuiteskin palvellut mua aika hyvin ja koen että ne on ollut hyvät ensitossut :)

Katselin tuossa viime vuoden tammikuussa ottamiani videopätkiä ekoista kärkitossutepasteluista, ja voin iloisena sanoa, että kehitystä on tapahtunut huimasti. Tosin olin niistä videoista niin typertynyt, että mietin miksi ihmeessä mulle edes annettiin vielä kärkitossut tuolloin! :D Erityisen suuri muutos on tapahtunut vasemman nilkan vahvistumisessa, sillä mulla oli aloittaessa todella selkeä tasoero mun nilkoissani. Syy tähän selvisi silloin heinäkuussa urheilufyssan luona, kun hän kertoi mun vasemman jalan romahtaneen, eli mulla ei ole juuri mitään lihasvoimaa tuon archin ylläpitoon tossa jalassa. Niin tylsää ja tuskaista kuin tuo kuntoutusjumppa onkin ollut, niin siitä on todella ollut hyötyä :)

Kärkitossutunnit kahdesti viikossa on toki varmasti eniten kehittänyt mua ja jalan lihaksia. Kuten olen täällä monesti purnannut, maanantain tekniikkatunnit on itselleni ollut aika haastavia, mutta kiitos niiden olen todellakin joutunut tekemään työtä kärkitanssin eteen. Siitä olen kiitollinen opettajalleni, koska mun mielestä opettajan tehtävä nimenomaan on piiskata (kuvainnollisesti) oppilaita sille omalle äärirajalle. Ja hyvää on musta ollut myös se, että monesti meillä on pari erilaista vaihtoehtoa tehdä asiat, ns. helpompi ja vaikeampi versio. En itse olisi missään nimessä uskaltanut tehdä vielä yhdenjalan kärkijuttuja keskilattialla, mutta kun ope sanoi että tehdään nii sitten tehdään. Otin tuohon videolle tuollaisen yhden jutun, mitä tehtiin ennen joulua. Videon työskentely on aika karmea, myönnän etten videosessioita varten jaksanut ihan kauheesti lämpätä nilkkoja, ja sen huomaa -.- No kuitenkin, tehtiin keskilattilalla tuollaista pique-arabesque -juttua, mikä oli ihan superhaastavaa, mutta riemukseni huomasin että vikalla tunnilla se onnistui jo suhtkoht siedettävästi. Videolla se ei oikeen onnistunut, vaikka huijaan pitämällä kirjahyllystä kiinni :DTykkäsin tästä harjoituksesta, koska siinä oli tarkoituksena tulla alas tuolta piquestä sillee hitaasti rullaten, mikä itseasiassa onnistuu tuossa videon toisessa askeleessa ihan kivasti. Myönnän etten ihan kauheesti kiinnittänyt niin videolla kuin tunnillakaan huomiota tuohon itse arabeskijalkaan, koska oli niin paljon muita asioita huomioitavana. Jalan ei tarvinut olla kovin korkea, ja mulla se jää vielä jopa vähän koukkuun :/ Enemmän mulla oli kuitenkin huomiota tuossa astuvassa jalassa, että saan kärjen mahdollisimman tyveä myöten maahan, suora polvi ja jos vielä inan sitä aukikiertoakin sais pidettyä. Vaikka tässä on vielä huimasti parantamisen varaa, niin siitä olen iloinen etten vielä vuosi sitten olisi voinut kuvitellakaan tekeväni mitään tällaista :)

Nyt kevätkaudella mulla jatkuu baletti tavalliseen tapaan, ma 60min pehmeät + 45min kärkitekniikka ja torstai 60min kärjet + 60min pehmeät. Lisäksi ajattelin ottaa tuon yo-liikunnan jumppakortin, koska nyt kevätlukkariin on tullut kivoja tunteja parempiin kellonaikoihin ja päiviin kuin mitä syksyllä oli. Pari jooga/bodybalance/pilatestuntia ajattelin ottaa sieltä, lisäksi sitten vielä se fyssan kuntoutusjumppa jalalle pari kertaa viiikossa. Akilles ei ole enää mua juurikaan vaivannut, paitsi tossa marraskuun vaihteessa huomasin niissä pikkuista jäykkyyttä, kun laistin jumpasta. Itse kipua ei ollut, mutta aamuisin kävely oli vähän selaista ankkamaista, kun nilkka/akilles ei liiku silleen joustavasti. Fyssa sanoi, että n. 4kk kuntoutusta pitäisi riittää, mutta ajattelin vielä jatkaa, ja alkaa tehdä myös tuolle paremmalle jalalla samoja liikkietä. Ne on meinaa just niitä, jotka edistää korkeampaa archia ja tuo voimaa nilkkoihin, siis ihan täydellistä balettijumppaa :) Kotosalla olen aika vähän tehnyt mitään kärkkärit jalassa, koska meillä on tämä uusi liukas lattia :/ Joku tällainen on kuitenkin aina välillä paikoillaan.


Videosta tulikin mieleen, että mulla helposti jää paino pikkusen liikaa noille ulkosyrjän varpaille. Miten itse onnistutte saamaan painoa enemmän isovarpaalle? Musta tuntuu että mun aukikiertoni kärsii, jos painan isovarvasta jämäkämmin maahan, tuntuu siis että ihan kun se mun varvas olis tavallaan niinku liian lyhyt, jos ymmärrätte mitä yritän sanoa :D Aukikierrossa se isovarvas vähänniinku lähtee nousemaan maasta. Tosin hyvä uutinen on se, että niissä vuoden takaisissa ihan ekoissa videoissa ongelma oli huomattavasti pahempi kuin enää tänäpäivänä.

Miten teidän kanssa ballerinojen kärkitunnit, on sujunut? Missä olette erityisesti kehittyneet ja mitkä on niitä kehitysalueita? Nyt taidan lähteä kävelylle tuonne ihanan kirpeään -18 asteen pakkassäähän, heippa!8 kommenttia:

 1. Kiva postaus! :) Vitsit tuli ikävä kärkitunneille, kun luin tämän postauksen. Samoin vanhaan tanssikouluuni! Oon varmaan aikaisemminkin vuodattanut sulle, että elän aina pieniä nostalgian hetkiä kun luen näitä sun postauksia, kun mulla oli sama opettaja kuin teillä (tai ainakin sama joka opetti teitä viime vuonna en tiedä onko vaihtunut tässä välissä). Ja joskus kävin teidänkin tunneilla kärkkäreillä korvaamassa :).

  Kiva, että sulla on mennyt kärkitanssi eteenpäin! Se on tosi haastava laji, joten pienikin edistyminen on aina juhlan paikka. Katselin noita sun tossuja tuosta videolta ja mietin, että ootko pehmittänyt ne tarpeeksi pehmeiksi? Tai voisiko lisäpehmittäminen auttaa sinne kärjelle kokonaan pääsemistä? Katselin myös tuosta tokasta videosta, että näyttää välillä siltä kuin tossu vetäisi sut suoralla pohjalla kärjelle. Että tämäkin voisi puhua liian kovan pohjan puolesta. Tarkoitus olisi kuitenkin saada se jalkapohja (ja tossu) rullamaan, mitä olittekin tunnilla harjoitelleet. Mutta kannattaa myös kokeilla eri tossumalleja ja merkkejä. Itse oon ainakin huomannut, että jotkut tossut ovat olleet ihan katastrofi ja sitten on ollut ihan ok tossuja.

  Tuli mieleen myös sellainen asia, että ootko miettinyt sun painopistettä tanssiessa? Tarkotan siis sitä, että ootko tanssiessa sun "jalkojen päällä" vaiko enemmän etu- tai takakenossa. Kärkitanssissa koko kehon paino on jakautunut tosi pienelle osalle, joten kehon linjausten on oltava kunnossa. Itteäni on auttanu tässä ajatukset suorista polvista, "pitkistä" nivusista ja hillittömästä ylösvedosta varsinkin yläkropassa.

  Mun korvaan myös kuulostaa kehittymisen kannalta tosi hyvältä idealta se, että keskittyy johonkin asiaan kerrallaan esim siihen jalan rullaavuteen. Sitten kun se on enemmän hallinnassa niin alkaa miettimään, miten se jalka siellä takana arabesquessa on jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,
   juu on maanantain tunneilla vielä sama ope :) Liian kova pohja voi olla ihan totta kyllä. Olen pehmitellyt (omasta mielestäni) aika paljon, ja itseasiassa tämän kommentin innoittamana ennen maanantain tuntia koitin taivutella pohjaa ihan kunnolla kaikin voimin, sillä olen ostamassa joka tapauksessa uudet tossut pian niin ei haittaa vaikka menisi ylilyönniksi. Tossut tuntui tosiaan ihan pikkusen joustavammilta, mutta kyllä vaan aika kovasti saan vääntää käsillä ja rullailla jaloilla noita tossuja. Muistelisin, että kun meillä nuo tunnit alkoi, niin ope vähän varoitteli että älkää käyttäkö kauheesti väkivaltaa tossuja kohtaan, niin ehkä siitä sitten vähän pelästyneenä en ole uskaltanut olla kovakourainen tossuja kohtaan. On tosiaan kyllä ihan mahdollista, että tossujen pohja on jo lähtökohtaisesti liian kova ja kokonaan eri tossupohja olisi parempi.

   Painopistettä mun ei ole kauheesti tullut edes mietittyä, mutta luulisin että mulla taitaa tulla vähän liikaa sellasta taaksepäin nojaamista, mikä kyllä menis yhteen sen kanssa ettei kärjen tyvet mene maahan, kun olen kenossa taaksepäin. Baletissa painopiste ja linjaukset yleensä on mulle tosi haastava asia, pitäisi olla ryhdikäs muttei liian ryhdikäs, olkapäät rennot ja alhaalla muttei kumarassa, lantion malja pikkusen kännettynä eteenpäin muttei kuitenkaan saa työntää lantiota... kauheen hankalaa.

   Poista
 2. Oi, miten ihanaa olisi päästä balettitunneille! Oma tilanteeni taitaa vain olla niin, etten mene nyt kevätlukukaudellakaan oikeastaan mihinkään harrastuksiin. Olin loppuvuodesta jotenkin hillittömän väsynyt ja skippasin ihan surutta monia tunteja, ja ajattelin itse nyt kevään aikana vain käydä töissä ja levätä :'D Kotona tulee toki harjoiteltua balettia jonkin verran, mutta siitä nyt ei varsinaisesti oikein hyötyä ole. Pyrin vain siihen, ettei kaikki tanssilihakset mene hukkaan tauon aikana!

  Tuossa isovarpaalle painon laittamisessa ei oikeastaan ole koskaan itsellä ollut ongelmaa, mutta uskoisin että nilkan venyttäminen "wing"-asentoon (ja samalla toki nilkan vahvistaminen) auttaa tuohon ongelmaan. En tosin ole mikään ekspertti, ja nilkkojen venyttämisestä voidaan olla montaa mieltä... Mutta baletissa ei oikein ole oikotietä onneen - ennemmin pitäisin sen isovarpaan päällä painon vaikka aukikierto kärsisi, sillä se on kärkitreenissä ihan turvallisuuskysymys (pikkuvarpaiden päältä nilkka lipsahtaa helpommin ja voi vaikka nyrjähtää). Taloa on helpompi lähteä rakentamaan alhaalta päin, eli varpaat ensin oikeaan asentoon ja siitä sitten aukikiertoa vahvistamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja kuulla että sulla on taukoa baletista ja muista harrastuksista, mutta tosi hyvä että oot hokannut itse että millon kannattaa pitää taukoa ja levätä. Turha niitä tunteja on varata ja maksaa jos sinne meneminen ei kuitenkaan tunnu hyvältä.

   Mulla on itselläni luonnostaan tosi banaanille kääntyvä nilkka ja tota wing-asentoa saan tosi vähän, mutta olen sitä (ilman tossuja) koittanut venytellä ja voimistaa. Lapsena luin todella paljon kirjoja maaten mahallani, ja siinä lukiessa pyörittelin jalkateriä toistensa ympäri, tietysti silleen banaanille käännettynä. Tunteja ja taas tunteja näin vietettynä, voiskohan sillä olla jotain merkitystä miksi mulla on banaaninilkka :D Mutta oot ihan oikeessa, parempi nipistää aukikierrosta ja keskittyä enemmän siihen isovarpaaseen.

   Poista
 3. Kiva nähdä kehitystä kärkitossutyöskentelyssä! Minun edelliset kärkitossut olivat Blochin JetStreamit ja ne ovat pohjaltaan melko jäykät. Näyttäisikin, että et aina pääse polvi suorana kunnolla kärjelle, minkä vuoksi polvet jäävät helposti vähän koukkuun. Myös, jos pohja jää kärjellä seisoessa liian suoraksi, tossu ei tue tarpeeksi ja olo on kärjellä vähän horjuva.

  Jos pääset sovittamaan jossain välissä muita tossuja, niin esimerkiksi Capezion Tiffany 126 voisi olla kokeilemisen arvoinen. Se sopii hyvin lyhyille varpaille ja nilkalle, joka ei ojennu niin vahvasti. Boxi on matala ja melko lyhyt ja pohja on Blcohin tossuja pehmeämpi, joten nilkan saa ojennettua kauniimmin.

  Tosi kiva seurata blogisi videoita, niistä näkee hyvin kehittymisen. Ja on myös mukava nähdä, millaisia harjoituksia eri opettajat teettävät. Hauskaa tanssikevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,
   kiitos kommentistasi! Musta on kummallista että tuo JetStreamin pohja on niin kovin jäykkä, kun se on ymmärtääkseni kuitenkin "ensitossuksi" tarkoitettu. Tai ainakin mulle myyjä sanoi että tämä on suuniteltu sellaiseksi ekaksi tossuksi. Kyllä musta alkaa pikku hiljaa tuntua, että ainakin osittain tämä mun kärjellepääsyn ongelma johtunee tossuista, jotka ei vaan ole mulle hyvät. Kiitos tossuvinkistä, toivottavasti löydän jostakin tuon merkin ja mallin.

   Kiitos, videot on itsellekin kiva tapa seurata kehitystä!

   Poista
 4. Olen käynyt täällä aina välillä lukemassa tekstejä, mutta en jotenkaan ole saanut kommentoitua mitään. Kiva kuulla, että olet huomannut kehitystä kärkkäreillä tehdessä :). Tykkäsin tuosta sun edellisestä vuosipostauksestakin! Tsemppiä kevään treeneihin!

  VastaaPoista