keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Hyviä aukikiertoja ja huonoja grand jetéitä

Moikka ihmiset ja iloista marraskuuta! Iloista siksi, koska musta itsestäni tuntuu että marraskuu on aina kauhean synkkä, kun on niin järkyttävän pimeetä eikä lunta vielä missään. Nytkin kello on viisi vasta ja tuolla on suunnilleen samanlaista kuin keskiyöllä. Ei pimeydessä sinänsä musta mitään vikaa ole, mutta jos pitää lähteä kotoa jonnekin, se on aina pienen ponnistelun takana: kun ulkona on ihan keskiyön näköistä niin tulee sellainen intuitiivinen "no emmä nyt enää tähän aikaan viitti mihinkään lähteä", vaikka todellisuudessa eletään vasta alkuiltaa!
     No joo, tällainen omituinen sää/vuodenaikapäivittely alkuun :D Pimeydestä huolimatta lähdin eilen polkemaan tanssitreeneihin. Yritän pyöräillä tanssiopistolle niin kauan, kun on vielä hyvä pyöräilykeli, eli ennen kuin pyöräteillä on vielä pysyvästi jäätä ja lunta. On mulla olemassa polkupyörään nastarenkaat, mutta siinä vaihtamisessa on aina oma työnsä (ei sillä että minä sen työn tekisin, vaan ällöttävän stereotypisesti pyytäisin miestäni vaihtmaan ne xD) ja muutenkin, tiedän että keksin talviaikaan aivan liian helposti syitä, miksi kannattaa mielummin mennä autolla kuin pyörällä. Mutta nyt VIELÄ tosiaan pyrin pyöräilemään, koska ainakin täällä on ollut suhteellisen lämmintä, tuommoset 5-8 astetta ainakin. Vaikka se pyöräily ei hirveen usein niin sanotusti hotsita, niin olen kokenut sen hyväksi alkulämmittelyksi. Opiskelujen (ja yleisen olemukseni) vuoksi istun suurimman osan päivästä, joten tuommoinen reipas 4-5km pyöräily ennen tanssia saa lihakset paljon paremmin lämpimäksi, kuin jos lämmittely jäisi vaan siihen, että pari minuuttia ennen tanssituntia tekisin parit relevét ja pliét ja venytykset. Toki kun olen saapunut tanssiopistolle ja odotan tunnin alkamista teen juurikin noita pliéita ja jalanheilutuksia ja rullaamisia ja muuta, oikeastaan mulla on jo vakiintunut tietyt jutskat mitä aina teen. Minkälaista alkulämmittelyä te harrastatte?
     En jaksa hirveää syväanalyysiä kirjoittaa eilisistä treeneistä, koska en oikein tiedä ketä se palvelee että lähden kirjoittamaan tunnin kulkua alusta loppuun, kertaa 2 koska alkeet2 ja perus1 on peräkkäin. On kuitenkin kiva kirjoittaa ihan oman itseni vuoksi, missä jutuissa mielestäni onnistuin ja mitkä meni kökösti. Eilen mulla oli oman mittapuuni mukaan tosi hyvä aukikierto! Tuntuu että hitaasti mutta varmasti ne oikeat aukikiertolihakset ja se koko aukikierretty asento alkaa löytyä ja vahvistua. Myös erityisesti vasemman jalan rondit yltäsi ihan ok korkeuteen, ja hämmästyksekseni ne frappét meni ihan hyvin! Erityisesti alkeet2 -tunnilla ne onnistui musta tosi hyvin, mutta siellä oli toki helpompi versio. Kyllä se siellä perus1 -tunnillakin meni ihan ok:sti, mutta parannettavaa toki on vielä. Perus1 -tunnilla tehdään eka kierros tukijalka kokonaan maassa ja työjalka flexissä, ja toka kierros sitten relevéssä ja työjalka pointissta, niin kummallisesti aina sekoilen tässä :D Eli kun sen työjalan pitäisi siis olla pointissa ihan koko kierroksen ajan, niin jostain syystä vahingossa laitankin sen välillä flexiin, kun työjalka tulee käymään tukijalan nilkalla. Mutta tääkin on vähän tällainen kummallinen ajatusvirhe, mikä ehkä toivottavasti poistuu parin seuraavan balettitunnin aikana :D
     Keskilattian liikkuva sarja meni, hmm, no hyvin ja huonosti. Samoin kuin viime kerralla, oikealle tehtäessä sarja menee musta ihan hyvin ja ne kaikki pikkuaskeleet siellä menee ihan oikein ja tahdissa, mutta auta armias ku tehdään sama vasemmalle! En voi ymmärtää, miksi sekoan siinä yhdessä kohdassa aivan täysin. Tosi raivostuttavaa. Pitäis nyt vaan vääntää rautalangasta tämä asia itselleni. Muuta sellaista korjattavaa ja huomioitavaa tuli open puolelta sekä myös itse huomasin, että relevé voisi olla hiukan korkeampi sekä ylävartalon ja erityisesti käsien hallinnassa pitäisi löytää ja käyttää hyödyksi lapatukea. Musta toi lapatuki on jotenkin vähän vaikea asia, koska en ole ihan varma olenko löytänyt ja ymmärtänyt sitä täysin. Toivon että tämä on niin kuin tuo aukikierto, että ajan kuluessa sen vaan jotenkin oivaltaa... Mainitaan vielä viimeisenä huonona asiana, että grand jetét ei vaan onnistu :D Hypyn pitäisi olla kaunis, upea ja kevyt, ja mun tekemänä yksikään noista kriteereistä ei täyty :'D En saa lähellekään spagaatia ilmassa ja polvetkin taitaa jäädä pikkusen verran koukkuun, mitä nyt olen peilistä ehtinyt katsoa. Lisäksi kädet ei löydä paikkaansa ollenkaan. Keksivartalo ei sentään enää huoju niin paljon kuin ekalla yrittämällä, mikä sekin on hei jo jotain! Tuudittaudun siihen, että kuten kaikki muukin, tämä loikka on vaan sellainen mikä pitää tehdä monta kertaa, ennen kuin se alkaa näyttämään miltään. Sitä paitsi se sissone-hyppy on onnistunut viime treeneissä jo ihan hyvin (toki siinä pitää olla tarkkana että lantio näyttää menosuuntaan, eikä ns. avaudu sivulle, niin kuin se helpostit tuppaa menemään omalla kohdallani), kun sitä teki muutaman kerran. Ehkä grand jetéä pitää tehdä vaan muutama kerta enemmän.
     Sellaisia kokemuksia siis eilisestä. Pääosin mulle jäi treeneistä ihan hyvä mieli :) Paitsi yyyhh mulle kävi ihan HIRVEE juttu! Siellä tanssisalissa on tosiaan lattialla se sellainen kuminen matto, jossa luistaa hiukan paremmin (mutta ei liikaa). Siellä lattialla on siis muutamassa kohdassa teipit, joilla nämä kumimattosuikaleet on teipattu toisiinsa. Yksi näistä teipeistä oli jäänyt hiukan repsottamaan, enkä huomannut sitä, kun juuri tässä kohdassa asetuin liikkuvan sarjan loppuasentoon (perus kosimisasento eli toinen polvi maassa),ja vahingossa iskin peukkuvarpaani kynnen silleen super ällösti sinne teipin repsittavan reunan alle! Se sattui yllättävän paljon ja hetken aikaa olin jo varma, että varpaankynsi on suunnilleen irronnut, mutta ei sentään. Ei siinä itseasiassa näkynyt jälkeäkään :'D Kaikki kynsiin liittyvä vahingoittuminen tuntuu musta vaan ihan mielettömän ällöttävältä ja inhotavalta, joten sen takia varmaan pelkäsin pahinta :D


Meinasin laittaa tuon Plumen violetin puvun balettitunnille, puin sen jo päälle ja aloin ottaa blogia varten kuvia, kun mua alkoi jotenkin ärsyttää toi puku! Näissä kuvakulmissa ongelmaa ei oikein huomaa, mutta mua alkoi ärsyttää toi puvun löysyys. En tykkää puristavista makkarankuorista, mutta kyllä se kangas saisi mun mielestä ihoa myöden mennä. Tuossa puvussa kangas ns. ohittaa kaikki kurvit, eli ei mene alaselän kaaren mukaisesti vaan menee silleen suoraan pakaroista yläselkään, jättäen sellaisen tyhjän taskun justiinsa sinne alaselän notkolle, ja samoin etupuolella kangas menee vaan suoraan rintojen päältä haarkoihin, ja tuohon rintojen alle vyötärön hoikkaan kohtaan jää sellainen tyhjä tasku, vaikka haluaisin sen puvun menevän enemmän ihoa pitkin. Joten päädyinpä sitten Capezion punaiseen pukuun, mikä on mielestäni mukavampi päällä:


Ja tietysti toinen huomion arvoinen asia on se, että laitoin pitkästä aikaa perinteiset valkoiset leggingsit! Olen nyt enimmäkseen tykännyt käyttää noita Blochin mustia jalkapöydän päälle tulevia trikoita, tai sitten niitä perus harmaita jumppatrikoita puvun päällä. Hahah tulee aina kauheen turhamainen fiilis kun suunnittelee asuaan TREENEIHIN, jossa vaatetuksella ei sinänsä pitäisi olla muuta merkitystä kun olla balettiin lajina sopiva asu, eikä niinkään miettiä jotain värejä yms. :D Mutta niin, olen nyt varmaan tullut siihen tulokseen, että tuo ihanan edullinen Plumen spagettiolkainpuku ei kyllä ole itselleni hyvä, ainakaan L -koossa. Ehkä tuosta mallista se M olisi sitten parempi, tosin tiedä sitten kuinka paljon lyhyempi se on.

Loppuun on vielä ihan pakko mainita opinnoista! Kun olen nyt niin kovasti meuhkannut siitä neurofysiologian ja -anatomian tentistä, niin sain siitä nelosen! :) Jeei ei tarvi siis uusia!

5 kommenttia:

 1. Hei kiva postaus! :) Mulle tuli tuosta lavatuesta mieleen, kun oon viime aikoina itsekin kokenut siinä ehkä pienen valaistuksen. Tai se oli oikeastaan sellainen pakkovalaistuminen kun viime kevätnäytöksessä mulla oli sellaiset lahnakädet, että alta pois :'D. Itelläni auttaa sellaiset asiat, että ajattelee kädet tosi vahvoiksi (siis siitä hauiksen kohdalta, kuitenkaan ranteita jännittämättä) ja että ottaa tukea vatsiksista eli käyttää niitä aktiivisesti. Tätä on vähän vaikea yrittää näin kirjallisesti selittää, mutta itselläni on auttanut myös sellainen tanssiasennon muutos, että ajattelee vievänsä yläkroppaa hieman eteenpäin. Eli jos seisoo normaalissa hyvässä ryhdissä niin kallistaa yläkroppaa hitusen eteenpäin. Siinä vatsikset, lavat ja käsien tuki aktivoituu jotenkin automaattisesti. En tiedä toimiiko muilla samoin tai saitko edes selvää mitä yritin kertoa, mutta toivottavasti olisi edes jotakin hyötyä! :)

  Haha ja kyllä mä ainakin kelailen myös usein, että millaisessa asussa tänään treeneihin lähden :D. Balettipuku ja lämppärit valikoituu yleensä fiiliksen mukaan!

  Niin ja releveestä tuli mieleen, että oma releveeni oli baletin aloittaessa todella matala ja se johtui yksinkertaisesti heikoista jalkapöydän lihaksista. Treenivuosia kertyessä ja (super laiskasti :S ) jalkajumppaa tehdessä se releveekin sieltä nousi kuin nousikin korkeammaksi. Ja sen eron kyllä huomaa, että korkeassa releveessä on niin paljon helpompi ja kevyempi työskennellä kuin sellaisessa puolikkaassa. On muuten mun mielestä ainaskin hyviä huomioita sun opelta nää palautteet mitä sait :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, vaikka toi lapatuen sepustus olikin hieman epäselvä noin niinku kirjallisena, niin kokeilemalla selviää, ymmärsinkö oikein mitä tarkoitit :D
   ja joo, uskon kyllä että relevé on varmasti kevyempi, sitten kun saavuttaa sen pisteen että todella pääsee sinne korealle päkiälle. Tai ainakin se näyttää silloin vaivattomammalta, kun voi käytännössä vaan seistä siinä päkiällä, kun mä olen vielä siinä vaiheessa että jalka on enemmän vaakatasossa kuin pystyssä, jolloin pohje on kauheessa rasituksessa (josta se sit kipeytyikin viime tiistaina -.-). Olenkin tehnyt theraband-treeniä siinä toivossa, että nilkat ja jalkapöydän lihakset vahvistuisi ja saisin paremman relevén :)

   Poista
 2. Kyllä itteäkin rupee tää pimeys joissain määrin ärsyttämään. Varsinkin kun mennään lähemmäksi joulua, kun on pimeetä aamulla että jo iltapäivällä! Muuten kyllä tykkään joulusta :D

  Musta se on hauskaa miettiä minkä leotardin sitä laittaisin päälle, shortsit vaiko hameen, sukkikset vai leggarit ja mitkä lämppärit. Turhamaista ehkä, mutta silti kivaa :D

  VastaaPoista
 3. Huonot grand jetét löytyy täältäkin! Oikeastaan inhoan sitä koko hyppyä koska en vain osaa sitä :P Ääh..
  Ja tuo on niin totta, että oikealle tehtäessä yleensä sarjat onnistuu ok, mutta auta armias vasemmalle.. yhtä sotkua! Monesti joutuu vääntämään rautalangasta, ja yleensä vielä turhankin useasti, jolloin muut ja opekin alkaa turhautumaan, itse turhautuu ja kaikki menee ihan p*askaksi :/

  Tuosta lapatuesta, niin Maria selitti sitä hyvin! Tosiaan yläkroppaa hitusen eteenpäin, jolloin korsetti aktivoituu ja kun vielä pitää olkapäät alhaalla niin ne lavatkin "siliävät". Jännitä käsivarsia (mutta varo ranteita ja sormia!) ja tavallaan levitä selkää. Kyllä se sieltä! :)

  VastaaPoista