perjantai 15. huhtikuuta 2016

Ballet Inspiration

Mooi,
hyvä rintama baletissa jatkuu täällä edelleen. Okei se maanantain kärkitunti on aina vähän semikökkö, koska tyhmä pas de bourré-askel -.- Puolet tunnista tehdään aluksi aina pehmeillä, joten se osuus meni taas ihan hyvin. Tehtiin tämän viikon maanantaina tankosarjat (eli ne pehmeillä tehtävät) keskilattialla, ja suoraan sanoen olin tosi yllättynyt miten hyvin se meni. Ei ihan kauheesti ollut vaappumista ja jalkakin nousi ihan korkeelle ainakin omalla mittapuullani. Kärjillä taas ei mennyt ihan kauheen hyvin, harmitti myös ku opeki sanoi että koita pysyä koko kärjellä ja ajattelin vaan mielessäni et joo mää tiiän ;_;
Tiistain tekniikkatunti oli nyt viimeinen tätä jaksoa, ja sarjat kuvattiin. Niin kauheeta kun se aina onkin nähdä itseään videolla, on se vaan hyvin hyvin opettavaista. Huomasin mm. seuraavat seikat:
1) pään liikkeet jää mulla aika pieneksi ja ylävartalo pysyy aika paikoillaan, sais ehkä liikkua vähän enemmänkin käden mukana
2) olen kuvitellut että mun oikee jalkani ei nouse ysikymppiin (eteenpäin) mut kyllä se näköjään ainakin tiistaina nousi
3) pirueteissa käsiä saisi kannatella vähän korkeemmalla
4) hypissä pitäisi ponnistaa korkeammalle ollakseen näyttävämpiä.

Ainakin tuollaiset huomiot tein. Vähän harmitti kun tiistaille ei osunut hyvää piruettipäivää ja nyt ne keskilattiapiruetit meni aika huonosti. Minkäs teet. Tekniikkatunnin jälkeinen näytöstreeni oli taas tosi kivat. Pakko ilmoittaa että MUN EHDOTTAMA näytösteema meni läpi! Koska meidän kevätnäytös kertoo somesta/netistä, niin jostakin kummallisesta syystä ehdotin sitten meijän ryhmän teemaksi TINDERIÄ, ja moni opea myöten sit innostui siitä. Me esitetään siis kevätnäytöksessä Tinder-baletti :DDDD Toim. huom. mulla itselläni ei ole profiilia Tinderissä enkä ole koskaan käyttänyt sitä :D Tähänastinen koreo ei onneksi muuttunut ihan kauheesti, pari teemaan liittyvää juttua sinne lisättiin mutta itse tanssi sinänsä pysyi samana, ja nyt on musiikkikin lyöty lukkoon. Ensi viikolla katostaan varmaan tarkemmin vielä asuja >:) Täytyy tilata kyllä uudet trikoot näytöstä varten, mikäli meillä sellaiset on.

Torstaina meni tavallaan ihan hyvin. Heti tunnin alussa jo huomasin että nilkat tuntui kivan notkeilta ja tossut tuntu tosi hyviltä jaloissa. Tankosarjat meni hyvin, ja vaikka onnistuinkin kaikissa rélevéissä mielestäni ihan hyvin, ope tuli silti vähän painamaan mun polveani taaksepäin ihanihan suoraksi. Mulla kun tuntuu polvi jäävän aina hiukan koukkuun, ihan sama mitä teen.. Myös yhden jalan relévé on itelleni vielä vähän turhan hankala keskilattialla. Se kuuluu meijän tunnilla tekemään Prinsessa Ruususen variaatioon, mut mun oli pakko jäädä tasajalalle koska en tiiä. Kokeilin sitä kyllä muutaman kerran tauoilla, eli siis silloin kun ope selosti jotain, mutta en sitten itse variaatiota tanssiessa jotenki oudosti uskaltanut hypähtää sinne ylös kun ei ollut tankoa lähistöllä! Tehtiin neljän porukoissa, jossa kaikilla oli varvastossut, ja mä taisin olla ainoa, joka skippas nämä yhen jalan relévét. Ärsytti olla porukan nynny! :D Ehkä ensi kerralla.

Viime viikonloppuna tein kotona vähän kärkiharkkaa, ja otin myös videota blogia varten. Valitettavasti olen vähän hukassa, koska mulla on nyt tämä Windows 10 ja siinä on siis aivan sur-ke-a toi videomuokkaus! Tai siis tarkaemmin ilmaistuna: sitä ei ole. Olisiko kellään jotain vinkkejä ilmaisesta video editor -ohjelmasta? Ei mulla siis muuta muokattavaa ole kuin äänet tahtoisin ottaa pois (mies puhuu kuulokkeisiinsa tuolla taustalla) ja napsaisisin myös pari sekuntia alusta ja lopusta pois, että videolla näkyisi vaan siististi se mun suoritukseni. Siis aivan surkee askel taaksepäin Windowsilta!
     Otin nyt kuitenkin lukijoiden iloksi (tai kauhuksi) valokuvia noista videoista. Tein ihan perus plié-relévé -rullaukset ja ai että miten kiva venytys tuo onkaan nilkalle toi pliéssä tehtävä relévé! Tuntuu tosi kivalta. Kathryn Morganin videoista sain myös inspiraatiota ihan kammottavaan nilkka/pohje-treeniin kärjillä: demi pointesta pointeen toistoja, käyttämättä kantoja lattiassa. Itsellä ainakin tuntuu aika raskaalta jo kahdeksan toiston jälkeen. Mutta uskoisin että toimii treenistä aika hyvin.


Tein näiden lisäksi myös ihan perus pikkuhyppyjä ja pakko sanoa että olin videomateriaalista kerrassaan järkyttynyt! Mielestäni ojensin nilkkoja ihan tavallisesti, mutta video paljasti että ne oli ihan karmeet löllöpötkylät siellä ilmassa. Kovilla tossuilla hyppiminen on musta jonkin verran raskaampaa, joten kai se johtuu siitä. Pitää varmaan vertailun vuoksi ottaa videota pehmeillä tossuilla hyppimisestä ja kattoa, että onkohan mulla aina yhtä löllöt nilkat, hyi!


Koitin harjoitella vielä sitä pas de bourréta kotona, en kylläkään kauhean hyvin menestyksin, huoh. Sunnuntai-iltana varmaan kiskaisen tossut seuraavan kerran jalkaan, sillä perjantai-ilta menee kaverin kanssa ja la-su vietetään vanhalla kotipaikkakunnalla.

Joskus viime viikolla mietin niinkin arkisessa toiminnassa kuin kissanhiekan vaihtamisen lomassa, että miten onnellinen olen siitä että olen löytänyt baletin ja että mulla on mahdollisuudet harrastaa sitä. Tykkään tästä harrastuksesta aivan julmettomasti ja tämä on tuonut kauheen paljon lisää sisältöä mun arkeeni. En suinkaan pidä sitä itsestäänselvänä, että mulla on mahdollisuus käydä (tällä hetkellä) neljänä tuntina viikossa balettiharkoissa, ja että sain ostettua vielä varvastossut itselleni ja aloitettua alkeiskärkitunnilla. Olen niin iloinen tästä kaikesta :) Kaikista kivointa viime jaksossa on ollut onnistumisen kokemusten lisäksi tendu-developé -sarja ja sen musiikki. Olen hyräillyt sitä kotona tosi monesti, ja joku kerta löysinkin sen sitten Spotifystä. Sen jälkeen olen soittanut sitä lähes päivittäin koska se on vaan niin älyttömän ihana! En tiedä mikä tässä puhuttelee mua. Ihanan musiikin lisäksi itse sarja on musta kiva, koska musta tuntuu että mun developét on kehittynyt aika paljon. Sarja on itselleni just sopivan haastava, muttei aja minnekään epätoivon partaalle. Tässä teillekin vielä nautittavaksi tämä ihana musiikki. Hyvää alkavaa viikonloppua!13 kommenttia:

 1. Videoiminen on todella hyvä apukeino tanssissa ja itse taidan videoida lähes kaikki mitä treeneissä teen, alkulämpästä viimeiseen improon. Viime viikolla huomasin, että en dedans -pirueteissa katse oli suoraan lattiaan, ja nyt viime treeneissä pidin katseen spotissa. Vauhtia löytyi heti ja piruetti pyöri paremmin, mutta koska sitä vauhtia tuli niin mä aloin panikoimaan. Hm..
  Noihin pikkuhyppyihin kärjellä ja ojennettuihin nilkkoihin on hyvä harjoitus tehdä tangossa battement jetejä ja hyödyntää lattia maksimaalisesti, ja battement jeten harjoittamiseen tendut.
  Itse ainakin saan pikkuhyppyihin tehoa kärjillä, kun tavallaan työnnän lattiaa jalalla ja hyödynnän pliétä. Tällöin nilkan on pakko ojentua paremmin.
  Ja sitten mitä yhden jalan relevéhen tulee keskilattialla, niin kuuntele itseäsi. Se, että muut tekevät vaikka fouettéja keskellä ei tarkoita sitä, että sä oot valmis siihen ja sun pitää tehdä kans. On huomattavan fiksua olla tekemättä kuin tehdä ja loukkaantua. En mäkään tunne oloani kovin kotoisaksi yhden jalan releveissä, etenkään vasemman jalan. Siksi mä harjoittelen niitä aina ensin tangossa ja säästän keskelle ne, jotka tuntuvat itsestä hyvältä.

  Teetkö vielä nilkkajumppaa kuminauhalla? Mä olen vastikään aloittanut - ja hieron myös pienellä pallolla jalkapohjia estääkseni krampit - ja huomaan jo hienoista muutosta. Tosin pitkä tie tässä on edessä, mutta eiköhän se siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, videointi on kyllä ihan must apuväline, etenkin pirueteissa kun itseään on niin vaikee nähdä silloin peilistä. Ainakin pehmeillä tossuilla käytän hyödykseni lattian työntämistä ja sitä jalkapohjan artikulaatiota pikkuhypyissä, mutta kovilla tossuilla en varmaan ole kiiinnittänyt tarpeeksi huomiota asiaan. Täytyykin tarkastella asiaa tänään kärkitunnilla.
   Ja olet ihan oikeessa, paras kuunnella itseään. Sitä mä siellä tunnillakin ajattelin, että ei ole kenenkään edun mukaista, että yritän liikaa ja loukkaan itseni. Toisaalta taas tulee ehkä se ongelma, että missä vaiheessa olisi hyvä rohkaista mieli ja kokeilla, koska mukavuusalueellahan ei opi mitään. Jossain vaiheessa on hyvä varmaan kokeilla tota yhden jalan relevétä keskilattialla, mutta kai sitä edeltää sitte sellanen tunne että no nyt mä olen valmis.

   Poista
  2. Ja niin toi kuminauhajumppa, olen tehnyt juu mutta en enää niin säännöllisesti 2-3krt/vko, vaan oikeastaan vähän fiiliksen mukaan silloin tällöin. Hieron aina jalkapohjia ja painelen niitä sormin ennen kärkituntia, en tiedä onko siitä hyötyä mutta luulis että ainakin verenkierto kiihtyy jaloissa kivasti sen seurauksena :)

   Poista
 2. En itekää tehny kaikkia releveitä keskilattialla, joten älä huoli. Välillä oli vaa pakko kokeilla.

  Nii eikö Windows 10 oo enää samaa videonkäsittelyohjelmaa ku esim. Windows 8 tai 7? :o Mu poikaystävä sano et sen pystyis lataa netistä. Ite oon käyttäny sitä Elokuvatyökalua (Movie maker). Oiskohan toi se http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows/movie-maker

  Mulla on ollu sanoja mietteitä baletista ku sulla :) Hitsit kun olisi alottanu baletin sillon ku ekaa kertaa mietti sen aloittamista. En ois ikinä uskonu siitä tulevan ns. pakkomielle, eli kattelen Youtubes kaikkee baletti videoita, instas seuraan hirveesti baletti ihmisii, jaloista on tullut pakkomielle :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, täytyykin tutustua tohon movie makeriin! Ja ei ainakaan valmiina ollut mitään muuta ku sellanen missä niitä videoita voi kattoa, mut niille ei voi tehdä yhtään mitään :/

   Ja jep... on mulla onneksi lapsuudessa ja nuoruudessa yhteensä 10v ajalta tota taitoluistelua takana, mutta ei se paljoo lohduta ku melkeen saman verran meni aikaa ns. hukkaan teini-iässä ja varhaisessa aikuisuudessa parikymppisenä. Luistelussa meillä oli joka sunnuntai tanssi/balettitunti luistelun tueksi. Lisäksi 3.-4. luokalla otin vielä jazz-tanssia, olisi kyllä ihan huippua jos olisin sillon älynnyt alottaa baletin! No, näin tää elämä nyt meni, niin hyvässä kuin pahassa.

   Poista
 3. Mä olen ladannut videot ihan vaan Instagramiin ja sieltä linkannut blogiin. Siellä voi sen äänen ottaa pois ja valita videosta sopivan pätkän julkaistavaksi. Mun mielestä kaikkein nopein ja helpoin tapa jakaa videoita.

  Mulla on myös ihan samat ajatukset baletista harrastuksena. Toivon niin paljon että olisin aloittanut sen jo aiemmin. Tosin en itse ollut edes ajatellut balettia ennen kuin aloin lukea erästä blogia jonka kirjoittaja oli aloittanut balettiharrastuksen. Sitten aika pian jo menin itsekin ekoille tunneille ja se oli rakkautta ensifiilistelyllä. Muuta tanssia olin kyllä harrastanut aiemminkin, mutta baletti ei ollut edes tullut mieleeni aiemmin. Kun en varmaan jotenkin edes tajunnut että sitäkin voi harrastaa.
  (Ps. mielestäni postasin tänne jo kerran kommentin mutta se katosi jonnekin, eli jos tulee tuplaten niin voit poistaa sen toisen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo Instagramissa :( haluan pitää anonymiteettia ja instassa on jotenki vähän tyhmä olla jos ei ole niitä pärstäkuvia :D
   Ja jep, jos voisin lähettää nuorelle itselleni menneisyyteen jonkin viestin, niin kehottaisin kyllä aloittamaan baletin. Tosin ajattelen myös niin, että jos olisin nuorena jo alkanut harrastaa, se olisi todennäköisesti ollut sitten muusta pois. Itselleni oli musiikki ja bänditreenit ja festarit aika tärkeitä nuorena, joten luulenpa että ne olisi sitten jäänyt varmaan pois. Pyrin olemaan murehtimatta ja tehdä nyt parhaani :)

   Poista
 4. Höpsistä ;) mä seurailen monia insta-profiileja jotka ei jaa ollenkaan kasvokuvia. Enemmistö toki niin tekee mut en pidä sitä mitenkään oletusarvona. Ja siellä on mahdollista pitää profiili myös yksityisenä niin että voi ite valita kenelle antaa luvan seurata omaa profiilia. Rohkeasti mukaan vaan! Siellä on paljon balettiporukkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm no sait mut nyt kiinnostumaan! Pistetään mietintämyssyyn ;)

   Poista
 5. Tuli mieleen noista sun laittamista kuvista ja varsinkin siitä missä seisot kärjillä, että ootko muistanut ojentaa nilkat tossuissa? Näyttää siltä ettet pääse boksin yli ja se taas vaikeuttaa kärjelle pääsyä sekä tasapainoilua. Toki on myös niin ettei kaikilla jotka ovat kärkitossutyöskentelyn aloittaneet aikuisena, nilkat taivu joten boksin yli voi olla liki mahdotonta päästä. Pieniä muutoksia jollei suurempiakin, voi saavuttaa jo helposti sillä, että muistaa aina ojentaa nilkat loppuun asti kun tekee ihan mitä vaan, perus tenduakin tehtäessä käyttää kaikki voimat ja puskee nilkkaa ojennukseen, niin pitäisi kehittyä. Kannattaa myös muistaa se, ettei kärjillä vain "löhöile" vaan pitää muistaa kaikki samat asiat kuin pehmeilläkin tossuilla tehtäessä ylösvedosta aina varpaisiin ja niidenkin ojennukseen asti.
  Onhan kärkitossuilla aloittaminen aikamoista opettelua, eli onnea sinulle siihen matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi,
   kyllä mää aina yritän ojentaa nilkkoja mahdollisimman paljon, jotta pääsisin sen boksin yli ihan kunnolla. Mulla on nilkat aika jäykät, ja vaikka mulla edelleen on vähän ongelmia asian tiimoilla, voin sanoa että olen kehittynyt huimasti tammikuusta. Toivon ettei kehitys pysähdy ja pääsisin jonakin päivänä vaivattomammi kärjelle. Tosin voi olla kyllä tottakin se mitä sanoit, että kun on sinne kärjelle ittensä nostanut, niin sinne jää vähän silleen velttoilemaan, paljon mahdollista. Mulla on myös hankaluuksia ollut löytää sitä tasapainoa ja nojaan pikkusen liikaa taakse, mikä ei myöskään varmasti edesauta tätä tilannetta. En ole vielä valmis ajattelemaan, että se olisi mulle mahdotonta, reeniä reeniä vaan. Ja kiitos paljon, sillä mielellä mä olen vähän lähtenytkin tähän kärkitossuiluun, että tämä on nimenomaan opettelua. Mulla on vasta 5kk kärkitossuja takana, olen siis aivan vasta-alkaja kärkkäreillä. Ties miten hyvä musta voi tulla! :DDD tai sitten ei :D

   Poista
 6. Tasapainosta vielä, mullakin oli ihan järkyttävän vaikeaa pysyä tasapainossa kärjillä ilman tankoa tms. kunnes sovitin Helsingissä todella monia tossupareja ja löysin vihdoin monien vuosien jälkeen sen oikean! Tasapainoilu kärjillä on ollut nyt miljoonasti helpompaa! Suosittelen muuten sitä, että kysyy opelta, että miltä nämä kärkitossut näyttää minun jaloissani. Mä lähdin ostamaan uusia, kun mun toinen ope sanoi, että nuo eivät sovi sun jalkaan ollenkaan. Mulla on siis kaksi opettajaa, ja toinen ei sanonut tossuista mitään, etteivät sovi jalkaan tai ovat huonot. Kannattaa siis kysyä rohkeasti jos epäilee tossujen olevan vääränmalliset, eihän opettajilla ole aikaa jokaisen kärkitossuja katsella erikseen. Muistan itsekin, kun olin ostamassa ekoja kärkkäreita ja olin ihan täpinöissäni. En minä silloin edes ajatellut onko nämä sopivat vai ei, mutta olin kyllä silloin aika pieni, että halusin ne vain nopeasti kotiin. :D Mutta pointtina siis se, ettei ekoja kärkkäreitä ostaessa voi edes tietää, miltä niiden kuuluu tuntua.
  Mulla on kyllä myös sellanen fiilis, että teillä aikuisaloittelijoilla on sellanen etu, että tiedätte kärkitossujen ostamisen olevan vaikeaa ja perehdytte enemmän siihen, että tossut ovat oikeat. Lapsena kun on siellä sovittamassa, niin myyjää ei paljoa kiinnosta onko tossut hyvät, kunhan saa myytyä ja äitikään ei tiedä näistä asioista, niin sitten tanssii monta vuotta todella vääränlaisilla tossuilla niin kun mulle on käynyt. :|
  Tästä tuli nyt aika hassu kommentti, muuta eniveis hyvää kevättä ellei jo kesää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, ehkä voisin kysyä open mielipidettä mun tossuista. Ja joo on ihan totta, että ekoja tossuja ostaessa ei ole tuon taivaallista hajua, millaiset on hyvät tossut. Eikä varmaan vielä toisia tai välttämättä kolmansiakaan ostaessa... Kärkitossut on niin kummalliset ja asento niin vieras verrattuna muuhun elämään, ettei sitä voi oikein verrata mihinkään perus kenkien sovitukseen :D Nuo mun on ollut nyt silleen hyvät, että ovat oikeen kokoiset eikä (erityisemmin) satu jalassa, joten olen noilla nyt ollut tämän kevään. Jossakin vaiheessa seuraavalla syyslukukaudella voisi lähteä sovittelemaan muihin kaupunkeihin laajempaa valikoimaa, mutta kesän ajattelin vielä olla noilla eikoilla tossuilla. Eihän ne kuitenkaan mitään ilmaisia ole :/

   Kiitos, samoin sinulle! :)

   Poista