torstai 28. elokuuta 2014

Ihana kamala yliopistoelämä



Noniin, ensi viikolla se sitten alkaa! Aloitan siis sivuaineeni, solu- ja molekyylibiologian. Siitä alkaa kaksi kurssia, mikrobiologia ja solun kemia. Tuo kemia hieman huolestuttaa, sillä kurssin tiedoissa oli mainittu, että pohjatietona olisi hyvä olla jo joku perus kemian kurssi tai lukion kemian oppimäärän hallitseminen. Öhöm, olen käynyt 6-7v sitten yhden lukion pakollisen kurssin ja siinä onkin sitte mun pohjatiedot xD Mutta, kuten yliopistossa olen ymmärtänyt, ei ole tarkoituksenmukaista saada jokaisesta kurssista hyvää numeroa, vaan panostaa itseä kiinnostaviin kursseihin enemmän. Jos haluaa hyvät ei-kiinnostavistakin kursseista, pitäisi tehdä n. 80h/vk lukutyötä kirjastossa, missä ei tietenkään ole mitään järkeä. Solu- ja molekyylibiologian mielenkiintoisemmat kurssit sattuvat enemmän tuonne kevätlukukaudelle, tässä syksyllä on vaan nämä kaksi kurssia, joista kumpikaan ei herätä mussa mitenkään erityisen riemastuttavia tunteita. Onneksi eräs kaverini istuu samalla kurssilla, ja hänen kemiantietämyksensä on aivan yhtä surkea kuin mun, joten ehkä onnistutaan yhteistyöllä saamaan jotenkin hyväksytyt suoritukset x) Jatkossa aion käyttää solu- ja molekyylibiologiasta lyhennettä simba (:DD) koska Korpissa sen lyhenne on SMBA, joka mukavasti vääntyy simbaksi.
     Yksi asia mikä vaivaa kovasti on se, että MIKSI yliopistossa lukuvuosi ei voi jakautua edes vähän tasaisemmin? Nyt mulla on syyskuun alusta lokakuun puoleen väliin asti aivan älyttömästi luentoja, vähän ahdistaa ajatuskin, että viikossa on n. 20h luentoja, ja niiden jälkeen pitäisi sitte vielä omalla ajalla lukea tentteihin suunnilleen sama määrä! Lokakuun lopussa lähes kaikki kurssit loppuukin sitten kuin seinään, yks ranskan kurssi siellä pyörii ja muutamia randomluentoja siellä täällä. Ja tiedän, että sama tulee tositumaan helmikuussa: kuukauden verran on aivan älyttömän paljon hommaa, mutta sitte lukuvuosi oikeastaan päättyykin jo huhtikuun puolessa välissä, ja monesti maaliskuussakin on parin viikon tyhjä aukko. Olisi paljon vähemmän hermoja raastavaa, jos joka viikko olisi vaikka 10h luentoja, ja se rytmi olis sitten syys-toukokuun ajan, eikä tommosia inhottavia ja ahdistavia jättipuserruksia, ja sitten tyhjää : / 

Tässä esimerkki yhdestä viikosta syyskuussa. Noin 18h luentoja/harjoitusryhmiä/kanditapaamisia ja mukavasti yksi päällekkäisyyskin. Toivottavasti pääsisin ees tonne sitseille torstaina, ne on ensisijaisesti tarkoitettu fukseille joten me vanhemmat saadaan jämäpaikat, jos jää...

Tälläkin viikolla mukavasti 21h pelkästään toimintaa, lisäksi kivasti vielä tenttilukeminen. Ja lisää päällekäisyyksiä..


Loka-marraskuun vaihteessa alkaakin sitte aavikkopallot suhista. Tämäkin on mukavasti syyslomaviikon jälkeen (tosin "syyslomallani" on 1 tentti aj 2 luentoa), eli eipä tarvi lomalla stressata tulevia kursseja...

... meno ei juurikaan muutu marraskuussa.


     Toki marraskuu näyttää ehkä vähän tyhjemmältä kuin mitä se onkaan, sillä tuossa vaiheessa varmaan raapustelen kandiani ja analysoin dataa. Olen nyt siis elokuun alusta asti tehnyt kandityötäni tuolla psykan labrassa, eli ottanut koehenkilöiltä EEG-käyrää samalla, kun ne on tehnyt yksinkertaisia mutta keskittymistä vaativia tehtäviä. Laskeskelin, että olen tehnyt tätä nyt n. 30h (eli yksi opintopiste kymmenestä on suoritettu!), ja seuraavaksi olisi sitte verrokkiryhmän vuoro. Niihin mittauksiin en varmaan pääse yhtä hyvin paikalle, joten olen siis tyytyväinen että ahkeroin tässä elokuussa jo. Tänään kanditapaamisessa olikin puhetta sitte tutkimuskysymyksistä, eli mun pitäisi valita sellainen! valitsin paradigmakseni resting staten, koska se kuulosti samalla kivalta että myös yksinkertaiselta xD koehenkilöillä on siis kolme vaihetta mittauksen aikana, ensin otetaan resting state1 eli koehenkilö on vaan pakallaan hiljaisessa huoneessa 3min silmät auki ja 3min silmät kiinni, sitten tehdään tarkkaavaisuustehtävä sellaisella piippaustehtävällä, seuraavaksi on ”emotional pictures” tehtävä jossa vähän selvitetään, suhtautuuko masentuneet eri tavalla erilaisiin kasvokuviin kuin verrokit, ja lopuksi on resting state2, jossa selvitetään, että ovatko masentuneet näiden työläiden tehtävien jälkeen väsyneempiä ( = onko heidän alfa-aallossa eroja) kuin terveet koehenkilöt. Tämä oli siis hyvin hyvin yksinkertaistettu sepustus, koska mun on itsekin välillä hankalaa hahmottaa tätä tutkimusta, koska tääon aika iso ja monimutkainen. Nyt siis seuraavan kahden viikon aikana mun pitäisi hakea artikkeleita liittyen tuohon resting stateen ja niiden avulla muodostaa tutkimuskysymys, mikä mua kiinnostaisi. Vaihtoehtoja on monia,koska voin tutkia esimerkiksi että 1) Millainen masentuneiden alfa-aalto on, 2) Miten se eroaa verrokkien alfa-aallosta, 3) onko masentuneiden alfa-aallossa hemisfäärisiä epäsymmetrioita. Olisi varmaan vielä paljon enemmänkin mahdollisuuksia, ymmärrän ja keksin niitä sitte varmaan enemmän kun tutustun, minkälaista tutkimusta on jo tehty.
     Että sellasta. Tuosta kandista mulla on kyllä ehkä vähän enemmän innostunut kuin kauhistunut fiilis, vaikka mua kyllä vähän pelottaa että miten mää ikinä osaan tehdä mitään tällasta xD Mut onneksi mulla on tosi hyvä ohjaaja, sitä mun ei ainakaan tarvi pelätä. Tavoitteena siis on että kandi olisi ulkona jouluna, ja uskon kyllä että pystyn siihen : )

Ensi kerralla varmaan kerron siitä, miten on tuo baletti alkanut! Päätinjättää sen nyt erilliseksi tästä postauksesta. Heippahei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti