torstai 26. helmikuuta 2015

Opintokevät: viimeiset raakileet kokoon!

Viimeksi lupailin vähän postausta opiskelustani, joten täältä pesee. Otsikkoon on aika lailla kiteytetty fiilikset opinnoista, mutta avaan sitä hieman lisää.

Ihana Eiffeltorni-kalenterini, Tilastolliset analyysimenetelmät I ja II sekä Parfait! -ranskan oppikirjaEli tällä hetkellä mulla ei ole enää yhtäkään psykologian kurssia jäljellä. Kandi on ihan pikkuruisen vielä kesken, pitäisi nyt tsempata sen kanssa oikeen kunnolla. Se jäi vähän roikkumaan, sillä se piti olla jouluna valmis, MUTTA minusta riippumattomista tekijöistä se viivästyi. Kirjoitin meinaa hikikarpalot otsalla kanditutkielmani niin valmiiksi kun yksinäni pystyin ja lähetin sen vähän ennen joulua ohjaajalleni. Hän ei kuiteskaan kerjennyt sitä kommentoida ennen lomille jäämistä, joten riipaisua vaille valmis tutkielmani roikkuu vielä tänäkin päivänä keskeneräisenä. Tuossa pari viikkoa sitten vihdoin näin ohjaajani ja hän antoikin mulle tosi hyvät kommentit työstäni. Sanoi, että kun teen mainitut korjaukset, voin palauttaa kandin, tai jos mulla on vielä jotain kysyttävää niin hän voi vielä yhdet kommentit antaa. Nyt siis tää on kaikki omasta laiskailustani kiinni, en voi enää syyttää ohjaajaa siitä kun ei saa kiinni ja ei saa ohjausta jne... Eli pitäisi ryhdistäytyä. Siitä saan kiittää onneani, että ohjaajallani on n. 27 erilaista nimikettä ja tutkimusta ja lankaa käsissään, eli hän tuskin murehtii kandini perään hirveesti. Henkilökohtaisena tavoitteenani on nyt kummiskin se, että palauttaisin lopullisen versioni viimeistään 13.3. En edes tiedä mitä vitkastelen, sillä kandin kirjoittaminen on ollut mun mielestä tosi kivaa puuhaa. Tykkään lukea artikkeleja ja tykkään kirjoittamisesta. Kai se on tää aloittaminen, mikä tuntuu aina hankalalta.

Tämän kevään suurin urakkani on epäilemättä tilastomenetelmien jatkokurssi, joka on psykologian pääaineopiskelijoille pakollinen. Tämä yhdeksän opintopisteen hirviö alkoi tammikuussa ja loppuu toukokuussa. Luentoja on 4h viikossa ja demoja joka toinen viikko. Luojan kiitos tässä on sentään välitentti, eli ei sitten toukokuussa tarvi muistella, että mitäs sillon alkuvuodesta taas olikaan... Valitettavasti tämä kyseinen välitentti on ensi viikolla, ja panokseni siihen on täydellisen pyöreät nolla. Tämän blogitekstin jälkeen mulla olis tarkoitus ottaa nuo luentomonisteet kauniiseen käteen ja alkaa kyntää niitä oikeen tosissaan. Vosinpa kertoa tästä tilastosta vähän syvällisemminkin. Eli, en ole koskaan elämässäni ollut mikään matikkanero, sillä muistan jo ala-asteella saaneeni 6-7 arvosanoja matikasta. Tilanne ei suinkaan parantunut yläkoulussa tai lukiossa, vaan olin aina sellainen kutosen oppilas, eikä vitonenkaan mikään ennennäkemätön arvosana ollut mulle. No, sitten siinä vaiheessa abivuonna kun älysin, että haluan opiskella psykologiaa ja siihen tarvitaan tilasto-osaamista, yritin skarpata. Yritin ihan todella. On vaan hankala hypätä kyytiin kun perusteeni ovat heikot. Lopulta opin tilaston pääsykoeosuuden (mielestäni aika hyvinkin) ja sitten jossain vaiheessa vihdoin pääsin psykalle sisäänkin. Kävin pakollisen tilastotieteen perusteet -kurssin ja yllätyin, miten hyvä/ok -opiskelija olinkaan! Olin hereillä luennoilla ja tein ainakin jonkin verran demoja, ja ilman sen suurempia pänttäämisiä (toki luin ihan normaalisti, mutta en mitään yötäpäivää) sain kurssista kolmosen eli "hyvän". Olinkin aika ylpeä itsestäni: yliopistotason matikasta hyvän saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys mulle. No meni sitten pari vuotta, ja nyt olen tällä jatkokurssilla, ja voi luoja paratkoon mua (käytän kauheen uskonnollisia ilmaisuja vaikka en tunnusta mitään uskontoa, huomasin vasta xD) ! Tuntuu että opettaja puhuu ihan eri kieltä siellä! Pihalla olemista edesauttoi vielä se, että alkuvuoden reissumme takia missasin kaksi ekaa luentoa. Sen takia sitte vähän skippailin myös tulevia luentoja ja demoissa suurinpiirtein pyörin tietokonetuolillani muiden tehdessä SPSS-harjoituksia. Viime viikolla vähän tsemppasin ja kävin luennoilla, ja nyt tänään huomasin demoissa, että hyvänen aika, mähän pysyn kärryillä!! Oli tosi hienoa ja tosi tärkeetä saada tähän kohtaan tällainen onnistumisen kokemus, sillä aloin olla jo aika pohjamudissa. Hetken aikaa mietin, että myöhästyiskö mun opinnot/valmistuminen pahasti jos kävisinkin tän kurssin vasta ensi vuonna, mutta sitte tulin siihen tulokseen että EIeieiejejejei. Skarppaan. Ajattelin, että tän aamun onnistumiseuforian vauhdeilla jaksaisin nyt kotona alkaa käydä tota punasta ja oranssia luentomateriaalia läpi. Ajattelin, mutta en ole vielä toteuttanut sitä :( Tiivisteytsti voisi siis sanoa, että tän kevään työllistävin ja kirotuin asia on t niin kuin tilasto.

Välillä mietin et MITÄ mä opiskelen, ja ennen kaikkea MIKSI...

No mitäs muuta sitten onkaan? Jotain pikku riekaleita siellä täällä. Tuossa kuvassa on ranskan kirjani, ja huolimatta jossakin postauksessani kerrotusta epätoivosta, ajattelin jatkaa sitä tonne alkeet 4 -kurssille asti sittenkin. Tykkään siitä kielestä ihan hirveesti ja lisäks ope on kiva :) Mutta pidän edelleen mielessä, että tuo on ihan täysin vapaaehtoista, että jos en jaksa niin voin vetäytyä takavasemmalle. Ranskan lisäksi mulla onkin sitten kaks pakollista enkunkurssia, mut ne on semmosia ihan pikkusia e-moduuleja, eli käytännössä voin pyhittää yhden viikonlopun kullekin kurssille nököttäen koneella :D Ihanan helppoa.
Olen selkeesti kiinnittänyt huomiota olennaiseen, kun tunnilla on herättänyt hilpeyttä "soitan lipastostani" :DD

Sitten olis vielä tuo filosofian, tai oikeastaan etiikan sivuainekokonaisuus, jonka aion liittää kanditutkintooni. Viimeisessä periodissa mulla alkaa Ethics of global responsibility, mikä vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Yks luento viikossa klo 14-16, eli ei paha :) Ja koska olen aina epäonnistunut kesätyönhaussa, olen vähän varautunut siihen, etten taaskaan pääse töihin (kaupungissa, jonka nuorisotyöttömyys on varmaan suurin koko maassa..), joten olen säästellyt filosofiasta kaksi itsenäisesti suoritettavaa kurssia, joten voin sitten rustailla niitä kesällä ja nostaa opintotukea. Aiheena ovat "Sosiaalietiikka" sekä "Metaetiikka, normatiivisuus ja käytännöllinen järki".

Ja siinä onkin sitten kaikki kanditutkintoon tulevat kurssit. Pääaineopinnot on suoritettu, toinen sivuainekin on valmis n. kahden viikon päästä (viimeinen kasvatustieteen kurssi loppuu, jeei!), ja kaikki loput riekaleet on jo kerrottuna yllä. Harmittaa, kun mulla on n. 30-50 opintopisteen verran kaikkea sekalaista sälää, jota ei voida hyväksyä kandiin. Ennen psykologiaa opiskelin siis vuoden verran äidinkielenopettajaksi, joten sieltä mulla on suomea ja kirjallisuutta ja jotain yleisiä kielijuttuja suoritettu, mutta tietenkään en sitten viitsinyt tehdä mitään kokonaisuutta loppuun asti, joten niitä ei voi kandissa hyödyntää. Onneksi maisterivaiheessa on sellainen osia kuin ''yleiset opinnot'', jonne voi työntää noi kaikki sekasotkut.

Tässä keväällä pitäisi opintojen teon lisäksi suunnata katse jo syksyllä alkavaan pro gradu-tutkielmaan. Meidän laitoksella tehdään tää vähän nurinkurin, eli maisterinvaihe aloitetaan gradulla, sitte siinä lomassa ja sen jälkeen tehdään ne syventävät ja ammatilliset opinntot, ja lopulta sitten koko koulutus päättyy 5kk psykologin harjoitteluun. Graduaihetta olisi siis hyvä alkaa miettiä tässä keväällä, että osaan hakeutua oikeisiin ohjausryhmiin. Mutta tää on vasta n. kuukauden päästä ajankohtaista (siitä lienee joku ihan kunnon infotilaisuuskin), joten olen päättänyt että unohdan koko asian siihen asti.
Loppuun kisun kuva :) se on ominut mun työtuolin omaksi nukkumapaikakseen, joten joudun itse työskentelemään kovalla keittiöntuolilla :/

2 kommenttia:

  1. Vähän aiheen vierestä, mutta meillä on ihan saman näköinen kissa! Tosin se on vähän pitkäkarvaisempi. Katsoin ensin, että hei miks täällä on Elman kuva :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :D Tuon kissan nimi on Piipi, lempinimiä: Pipa, Pipsa, Tipsu, Pipsukka....

      Poista