perjantai 6. helmikuuta 2015

Pohdiskelua spagaateista

Tämä on kuva-arvoitus :D
Kuten monesti olen ilmaissut, on tavoitteenani päästä spagaatiin. Perinteinen jalka eteen ja taakse on joskus minulta onnistunut, mutta keskispagaati ei milloinkaan. Kun yritän tehdä sitä, en edes tunne esim. sisäreisissä mitään venytystä, vaan tuntuu yksinkertaisesti siltä, että jalat naksahtaa lonkista paikoiltaan. Tämän takia en ole sitä juurikaan edes treenannut, edes nuorempana, koska pelkäsin että saan jalkani sijoiltaan. Nyt viimeaikoina olen hieman tutkinut spagaatin anatomiaa ja olen todennut, että kyseessä saattaakin ehkä olla pikkuruiset lihakset tuolla lantionseudulla, mitkä on vaan niin kireet ( = ei tottunut tuollaseen sivuttaiseen venymiseen), että aiheuttaa tunnetta "pian naksahtaa". Ja sanon tähän väliin, että mulla ei ole mitään fyosioterapeutin tai minkään koulutusta, en siis lihaksistoa tunne sen paremmin kuin mitä kukatahansa youtubea ja googlea plärännyt henkilö. Eli jos huomaat että kirjoittelen ihan läpiä päähän ja tiedät itse paremmin, kuulen kommenteissa mielelläni enemmän aiheesta!

Katselin tällaista videota, mikä oli mielestäni ihan silmiä avaava.


Nostan muutaman esimerkin: kohdassa 0:25 esitellään lihas pectineus, jonka tehtävä on lähentää lihaksia (t: wikipedia) ja 0:38 kohdalla esitelty obturator externus on ilmeisesti aukikiertoon liittyvä ömm lihas/jänne mikäköhän onkaan. Kohdasta 01:10 eteenpäin näytetään joitakin lihaksia, jotka venyvät spagaattiasennossa. Itselleni näiden lihasten "oikea" näkeminen helpottaa ajatusta, että siellä ne on munkin ihoni alla, ja on aivan mahdollista munkin venytellä ne niin hyvin, että pääsen tuohon asentoon. En ole varma, onko olemassa jonkinlaista tutkimustietoa siitä, etteikö perusterve ihminen anatomiansa puolesta voisi päästä spagaattiin, tai että se olisi vaan mahdotonta joillekin. Itse ainakin yritän vielä ahkerasti, katsotaan jos vaikka kesään mennessä olisi tapahtunut jonkinlaista edistystä jo ;) ps. en todellakaan tiedä, mitä tuo ihme pilinä on olevinaan tuon videon aikana :DD Olin hieman huvittunut muuteskin ton koko videon olemuksesta kun sitä ekaa kertaa katselin.

No mitäs minä olen nyt sitten ihan konkreettisesti tehnyt sen eteen, että saisin tämän middlesplitsin? Olen kolunnut youtubea ja löysin aivan e-rin-o-maisen tavan venytellä keskispagaattiin, nimittäin käyttää seinää apunani! Kas tässä:


Peppu vasten seinää ja jalat alas! Tässä on muuutama todella hyvä puoli: asennossa voi oikeasti rentoutua, jolloin lihasten venyminen onnistuu todennäköisemmin. Esimerkiksi eräässä aiemmassa postauksessa esittelin ns. sammakkoasentoa, josta olen tykännyt myös hyvin paljon, mutta siinä ongelmana on se, että joudun koko ajan jännittämään itseäni, että yksinkertaisesti pysyn siinä asennossa, enkä retkahda niin että sattuu. Tässä voi hyvin antaa lihasten rentoutua niin, ettei mikään paikka tutise. Toinen hyvä puoli on se, että painovoima tekee puolestani työtä ja pitää lajat alhaalla. Välillä painan jalkoja itse siihen korkeuteen, mikä tuntuu hyvältä ja sitten jään vaan siihen. Jalkalistoihin on vielä matkaa, mutta eiköhän se siitä ;) toi seinä on myös siitä hyvä, että siihen voi tehdä vaikka teipillä pieniä merkkejä, jolloin omaa edistymistä voi seurata ihan konkreettisesti.

Sitten maininta vielä siitä ns. normispagaatista. Siihen pääsen edelleen, toki vaivoin, mutta olen alkanut treenata sitä uudelleen vähän eritavalla. Se mihin minä pystyn, ei nimittäin kelpaa balettimaailmalle! Omassani siis lantio leviää vähän sinne sivulle, kun baletissa lantion pitäisi näyttää tiukasti eteenpäin spagaattia tehdessä. Yritin piirtää Paintilla hienoa hvainnollistavaa kuvaa, mutta jo 2min räpellyksen jälkeen päätin etsiä googlesta saman asian ajavat kuvat xD

Molemmat lonkat näyttää eteenpäin


Tässä esimerkkinä omani, vääränlainen asento, missä tuo oikea lonkka vähän leviää tuonne sivullepäin.

Periaatteessa jos molemmista lonkkaluista lähtisi vaikka laser-valo, niin ne osoittaisi eteenpäin, kun omassani oikean lonkan laser lähtisi tuonne vinoon. Vähän ontuva selitys xD No kuitenkin. Nämä on kaksi eri asentoa jotka venyttää eri kohdista takareittä. Pääsen siis ns. huijausasentoon, mutta sitten tossa missä pidetään noi lonkat eteenpäin, se tuntuukin huomattavasti kovemmalta takareidelleni, enkä pääse alas asti :( Eli siinäkin olisi treenattavaa.

Lähdenkin tästä samantien tekemään vähän jumppaa ja venytyksiä. Mulla alkoi eilen se uusi työ, jota olen jännittänyt ihan sairaasti, ja sen takia keskiviikon ja torstain vatsa- ja reisijumpat jäi tekemättä. Keskiviikkoilta meni siihen kun yritin harjoitella kotona niitä työtehtäviäni ja eilen torstaina, jännittävän työpäivän jälkeen ajattelin, että olen ansainnut lepoa ja Runebergin tortun :DD Eli nyt siis tekemään rästijumppaa!

9 kommenttia:

 1. Tuosta keskispagaatista sen verran, että kaikki ei sitä saa, itsekään en saa. Se vaatii paljon ristiselältä, lonkilta ja polvilta, ja kaikkien ruumiinrakenne (lantion alue) ei vain salli sivuspagaa, joten ei kannata itseään liikaa piiskata tai soimata, ettei saa sitä. Aina ei kaikki ole kiinni notkeudesta.
  Jos sammakkovenytyksen teet, niin aktivoi keskivartalon lihakset ja pidä ne jännityksessä, äläkä päästä selkää notkolle. Sillä tavalla sun asento on hallittu, eikä kohdistu mitään ylimääräistä painetta esim. lannerankaan.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä tuon sammakko-venytyksen suhteen, en ole ehkä kiinnittänyt tarpeeksi huomiota alaselkääni. Mietinpä muuten tuossa, että mikä on sivuspagaatin ja 180-asteisen aukikierron suhde? Itse en tuota videota enempää tunne lantion seudun pikkulihaksistoa, mutta mietin että jos saa täydellisen sivuspagaatin, niin eikö aukikiorronkin pitäis olla sitten aika hyvä? Ainakin kuvittelisin että osittain samat lihakset siellä aktivoituu.

   Poista
  2. Tuosta en osaa niin sanoa, muuta kuin että hyvä aukikierto vaatii vahvoja aukikiertäjälihaksia, eli se(kään) ei ole riippuvainen pelkästään notkeudesta. Onneksi, sillä aukikiertoa voi treenata! :)

   Poista
  3. Videolla esitellään vain lihaksia, ei luista rakennetta joka on jokaisella erilainen. Luinen rakenne sekä erilaiset jänteet eivät kaikilla jousta tarpeeksi, jotta sivuspagaatti olisi mahdollinen. Liian voimakkaalla venyttämisellä saattaa pahimmassa tapauksessa kohdistaa venytyksen rakenteille, joita ei saa venyttää, Kannattaa siis olla tarkkana, itse suhtaudun aina jokseenkin epäilyksellä kaikenlaisiin venytysvinkkeihin. Netti on niitä pullollaan, mutta kaikki eivät ole millään tavalla hyödyllisiä tai edes terveellisiä.

   Aukikiertäjälihasten vahvistaminen toki auttaa sinua hyödyntämään omaa maksimiasi, mutta rakennettasi et voi muuttaa vahvistamalla niitä.

   Poista
  4. Kiitos paljon informaatiosta, nuorallatanssija. Otan siis iisimmin ton keskispagaatti-päähänpinttymäni kanssa. Olen kokenut ton seinää vasten venyttelyn tehokkaaksi, koska silloin mikään paikka lantion alueeltani ei satu, joten olen pitänyt sitä turvallisena. Ja ton videon lopussa olevat venytysvinkit olen jättänyt kokonaan pois, ei ne oikeen tunnu toimivan mulla hirveen hyvin...

   Poista
  5. Hei, tuo mainitsemasi venytys on mielestäni sillä tavalla ongelmallinen, että mitkään lihakset eivät tue asentoa. Mikäli stabilaatio puuttuu, venytys menee helposti nivelrakenteille. Eli ainakaan minuuttitolkulla siinä ei kannata olla, en oikeastaan itse suosittele kenellekään yli puolen minuutin venytyksiä. Jos kiinnostaa, olen kirjoittanut asiasta omassa postauksessani http://nuorallatanssia.blogspot.fi/2015/02/venyttelyohjeitaosa-5-venyttelyn-haitat.html. :)

   Poista
  6. Kiitos, käynpä lukemassa blogitekstisi!

   Poista
 2. Mun tanssinope antoi juurikin tuon saman venyttelyvinkin, sivuspagaadia seinää vasten. Samoin käski laittaa nilkkapainot, kun jalat eivät veny enää omalla painollaan. Mulla tämä on toiminut ihan hyvin, ei puutu enää paljon :) (mun kroppani ei ole tästä ottanut siis mitenkään huonolla tavalla itseensä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ettet ole saanut tosta venytyksestä mitään vauriota itsellesi :) Määki olen tota tehnyt, mutta en enää kerralla montaa minuuttia. Täytyy miettiä noita nilkkapainoja! Kiitos vinkistä!

   Poista