lauantai 28. maaliskuuta 2015

Balettipostaus: Uudenlaisia kokemuksia Alkeet2-tunnilla

Tänään siis olin korvaamassa poissaolojani pykälää ylempänä, eli alkeet2-tunnilla. Kaikki oli uutta: oli eri opettaja ja eri sali, joten olin aika jännittynyt. Lisäksi tunti alkoi jo 11.45, mikä hiukan ahdisti, koska olen todellakin myöhäännukkuja. En edes kehtaa sanoa, mihin asti voin nukkua viikonloppuisin tai vapaapäivisin, mutta sanotaan että herääminen klo 10.15 tuota balettituntia varten teki hiukan tiukkaa.
Uusi opettaja oli sanalla sanoen kiva. Opetustyyli omaan opettajaani verrattuna oli hyvin erilainen, mutta en nyt sinänsä näe aiheelliksi alkaa vertailla, kumpi on parempi. Tämä siis näytti sarjan kerran, laittoi musan soimaan ja kierteli sitten korjailemassa meitä oppilaita, mikä oli tosi tosi hyvä juttu. Olin itse kyllä hieman paniikissa, koska en yleensä muista sarjoja vaan yhdellä näyttämällä. Katsoin sitten vaan edellä olevaa niin pärjäsin ihan hyvin :) Sain kyllä yllätyksekseni huomata, että tällä tunnilla sarjat oli mun mielestäni helpompia, kuin alkeet1:sessä! Oman tuntini sarjat on ollut mielestäni hieman monimutkaisempia, etenkin kun meillä on joka sarjassa myös käsille omat liikkeet. Tällä tunnilla käsi oli tankosarjassa koko ajan toisessa asennossa, mikä teki liikkeistä mun mielestäni paljon helpompia muistaa. Toisaalta mun mielestäni on tosi hyvä, että heti ekasta tasosta asti opetetaan, että ne kädet on myös tärkeä osa balettia, ja ne otetaan heti mukaan. Lisäksi sarjoissa ei ollut oikeastaan kuin muutama liike, mutta toistoja oli paljon enemmän. Omalla tunnillani taas sarjoissa on enemmän erilaista sisältöä, mutta ei paljonkaan toistoja. Tavallaan oli myös hyvä, ettei opettaja tehnyt liikkeitä mukana, koska se pakottaa mut itse miettimään, että mites tää sarja meni. Omalla tunnillani ope tekee aina mukana, joten sitten mun tulee aina myös katottua sitä, eli sillee hyvä ettei tämä uusi ope päästänyt ns. "helpolla". Toisaalta olen kyllä sitä mieltä, että alkeet1-tunnilla on ihan hyvä, että ope tekee vielä mukana. On siinä tarpeeksi haastetta jo muutenkin :D Tykkään siis molemmista opettajista, siitä omasta varsinaisesta opettajastani sekä tästä lauantain vetäjästä. Ensi lukuvuonna kun otan varmaan sekä alkeet2 että perus1-tunnit, on aika todennäköistä että mulla on molemmat opettajat, mikä on mun mielestäni ihan hyvä juttu :)
     Tehtiin siis perus pliét, tendut, frappet ja fondut tangolla, sekä grand battementit. Olen nyt tiistain tunnin jälkeen kotona harjoitellut relevéitä tosi, TOSI paljon, sekä kahdella että yhdellä jalalla, pitäen tukea ja välillä ilman/pitäen hyvin kevyesti tukea, ja musta tuntuu että siitä on ehkä ollut jotain hyötyä! Nimittän tänään tunnilla musta tuntui, että kahden jalan relevéssä pystyin oikeesti hetken aikaa niinku rentoutumaan. Pidin kyllä siis vartalon tiukkana jne, mutta hetken aikaa musta tuntu etten huojunut yhtään, pystyin vaan olla siinä asennossa ja se tuntu jotenkin, hmm, luonnolliselta. Tunne oli ihan mieletön! En tiiä johtuko se oikeesti suoraan tästä mun neljän päivän tehoharjoittelusta, vai sattumaako vaan, mutta joka tapauksessa kokemus oli innostava :) Myös yksi yhen jalan relevéistä onnistu paremmin, mutta niitä epäonnistuneita olikin sitten aika paljon... Mutta siitä se kai lähtee, jos yksi 20 kerrasta onnistuu?
     Keskilattialla tehtiin sellasia pikkuhyppyjä. Opettaja ei jostain syystä käyttänyt ihan hirveesti liikkeiden nimiä, joten en valitettavasti osaa niitä tähän antaa, saatika etsiä kuvia/youtubevideoita :( Joka tapauksessa, ne oli kivoja ja onnistui ihan hyvin. Vähän aikaa mulla taas kesti ymmärtää, että mitäs tässä tapahtuu, mutta onneksi ei ollut vaikeita. Siinä siis vaan hypättiin ihan normaalisti ilmaan ojentaen nilkat ekassa, tokassa ja kolmannessa asennossa, ja sitten tehtiin myös sellasta missä otettin pari askelta ja hypättiin vähänniinkuin sivusuunnassa, päätyen ensimmäiseen asentoon. Jos kukaan saa tästä selityksestä mitään selvää, kuulisin mielelläni mikäköhän sen nimi on :D Mutta sitten aarrghh tehtiin piruetteja. Ja mää en voi ymmärtää, miten on mahdollista tehdä piruetti silleen keskilattialla omalla paikallaan vaan, ilman niinku vauhtia? Tuli vaan plién kautta pongahdus relevéhen, toinen jalka passé retirehen (eli silleen koukkuun polven korkeudelle), ja siitä sitten jotenkin ihmeen kaupalla pitäis saada tehtyä kierros. Ja vieläpä omasta mielestäni ihan väärään suuntaan, eli silleen niinku sisäänpäin. Eli jos tukijalka on vaikka oikea jalka, vasen on nostettu koukkuun polvenkorkeudelle, nii kiertosuunta on vasemmalle, vastapäivään. Mistä siihen saadaan vauhtia? Tämä oli multa kertakaikkiaan säälittävä esitys.
     Sitten oli vuorossa diagonaalipiruetit, mitkä meni yllättävän hyvin verrattuna tohon edelliseen piruettiin. Tehtiin kaks ööm peruspiruettia, onkohan ne sitten niitä piqué-piruetteja, sitten kaks soutenu-piruettia ja sitten loppumatka niitä chaînés-"ketjupiruetteja". Olin taas aivan helkutin äimistynyt, kun mun piruettia (tuota chaînésia) kehuttiin!! Palautteena tosin oli, että spottia pitää käyttää enemmän hyödyksi... Eli siis sitä että se pää ja katse pysyy koko ajan paikoillaan, kunnes sen pään on pakko kääntyä vartalon mukana lopulta nopeesti, palaten takaisin siihen spottiin. Mutta oli kyllä tositosi kiva saada kehuja :) Soutenu meni aika huonosti, koska ei olla omalla tunnilla juurikaan tehty niitä, niin hiukan siinä ihmettelin että niin mites ne jalat tässä meneekään.. Loppuun liitin hiukan videoita eri pirueteista, eli ekassa on toi piqué, toisessa soutenu-piruetti, ja sit vimppana on toi chaînés.
     Lopulta tehtiin grand jeteitä, oman tason mukaan. Eli en siis suinkaan saanut mitään spagaatia ilmassa, mutta vähän sinnepäin :D Hypyt ja piruetit on siitä haastavia, että kun niitä ei sitten millään voi tarkkailla peilistä, kun siinä pitää olla niin keskittynyt siihen omaan juttuun ja usein ei ole edes mahdollista kääntää päätä peiliin pilaamatta itse liikettä. Tämän takia olen ajatellut, että oman treenin kuvaaminen olisi ensiarvoisen tärkeää, ja meinasin toteuttaakin sen sitten pääsiäisen jälkeen, kun omat itsenäiset treenini alkavat. Hirvittää kyllä ajatus itsestä videolla, mutta uskon että se on tosi korvaamaton keino nähdä oikeesti sitä omaa työskentelyä. 
     Kaikkiaan tunti oli mun mielestä ehdottomasti positiivinen kokemus ja tasokin oli mulle sopiva. Suoriuduin kaikista jutuista vähintäänkin "ihan ok :)"-tasoisesti (paitsi niistä keksilattian kauheista pirueteista) ja tuntiin mahtui myös ihan selkeitä onnistumisia. Innolla odotan, että pääsen alottamaan tän tason virallisesti ensi elokuussa :>

                                         Piqué (kohta 00:13-00:16)
                                         Soutenu
                                          Chaînés (kohta 02:13-02:19)

Tässä lauantain ryhmässä ei ollut ketään kevätnäytöksestä kiinnostunutta, eli emme harjoitelleet lopputunnista ohjelmaa. Ensi viikon tiistaina on meillä vielä ihan normaali tunti, mutta sitten pääsiäisloman jälkeen huhtikuun puolessa välissä alkaakin ihan kunnolla näytösharjoitukset :) Tämä kevätlukukausi on mennyt mun mielestäni kauheen äkkiä!! Haluaisin jatkaa vielä kesälläkin tunteja, mutta täytyy nyt vähän kattoa, miten se onnistuu. Ainakin tuolla nettisivuilla lukee, että kesäkuun puolivälistä elokuun alkuun olisi "Tanssien läpi kesän"-tunnit, mutta en ole vielä ottanut selvää että kenelle ne oikeastaan on tarkoitettu ja että onko aikuisbalettia ylipäätänsä mahdollista harrastaa kesällä.

Että sellanen balettilauantai mulla :)

4 kommenttia:

 1. Nuo hypyt ilmaan ekassa, tokassa ja viidennessä (tai kolmannessa) ovat sauteja :)
  Sitten noista pirueteista keskilattialla, se voima liikkeeseen lähtee pliéstä. Tää voi olla vähän kinkkisempi kuin esim. piquet tai soutenut, koska sä et ota siihen muuten erikseen vauhtia. Sun pitää tehdä tarpeeksi syvä plié, joka mahdollistaa korkean releven ja piruetin. Vastakylki pitää muistaa ottaa mukaan, samoin kädet mutta niillä käsillä ei saa ottaa takaa vauhtia ns. sieppaamalla.
  Kannattaa katsoa youtubesta Kathryn Morganin vinkkivideoita, löytyy hänen omalta kanavaltaan. Ihan loistavia vinkkejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Käynpäs kattomassa Kathrynin vinkit. Teen hänen aukikierto-videon liikkeitä aina silloin tällöin, mutta en ole juurikaan muita videoita hältä kattonut.

   Poista
 2. Yhteen piruettiin harvoin tarvitaan kovinkaan paljon vauhtia, enemmänkin hallintaa. Hyvä plié ja nousu ylös piruettiasentoon riittää. Jos vauhtia on liikaa, et pysty hallitsemaan piruetin lopetusta. Usein oppilaat ottavat liikaa vauhtia eivätkä pysty ollenkaan hallitsemaan omia raajojaan.

  Pirueteissa olen itse huomannut, että kun pysyn rauhallisena ja etukäteen päätän, montako kierrosta pyörin, sujuvat piruetit paremmin. Jos alan liikaa hermoilla ja epäröidä, piruetit eivät onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoista. Olen nyt kotona harjoitellut tosi paljon vaan 1., 3. ja 4. asennosta plién kautta nousemista yhen jalan relevéhen, ja jättänyt itse kierroksen teon vielä toisaalle. Pitäisi osata nousta vaan räjähdysmäisesti siihen toisen jalan päkiälle ja sitten PYSYÄ siinä hallitusti hetken aikaa... Muutaman kerran olen jo onnistunut, joten kai se siitä :)

   Poista