tiistai 12. tammikuuta 2016

Eka varvastunti takana ja tanssilukukauden aloitus

Nonniin ihmiset! :DD Sivujen tsekkausten lukumäärästä päätellen yllättävän montaa ihmistä kiinostaa, miten mun eilinen kärkituntini meni. Anteeksi että tulen kirjoittamaan vasta nyt, kun sivua on klikattu maanantain ja tiistain aikana melko hanakasti.
     Maanantai kokonaisuudessaan oli aika hektinen: lähdin kotoa kymmenen aikaa aamulla luennolle, ja palasin vasta yhdeksän jälkeen illalla. Nelituntinen luento kesti iltapäivään, sitten kirjastolle lukemaan tenttiin (otin torkut kirjastossa :s), ja siitä suoraan sinne BodyBalance-tunnille. Tunti oli tosi hyvä, aivan loistava omiin tarkoitusperiini, eli lihasten hellään lämmittelyyn illan kärkituntia varten. BodyBalancen etuina ovat sen rauhallisuus, eli ei tarvi rääkätä itseään ihan piippuun, mutta kuitenkin lihaskuntopitoisuus, eli se ei ole mitään pelkkää venyttelyä. Se on vähänniinkuin sellaista reipasta joogaa :D Tuntiin sisältyi lämmittely, joogasarjoja (perus alaspäin katsovaa koiraa, kobraa jne.) joita toistettiin melko haipakkaan verrattuna ns. oikeaan joogatuntiin, tasapainoharjoitusta, 1 sellainen pieni sykepiikki (ugh siitä en kyllä tykännyt, mutta ehkä kestän sen 2 minuuttisen...), venytykset ja loppurentoutus. Tunnin jälkeen kehossa oli oikein hyvä, lämmitelty fiilis, ja lähdin sen jälkeen suoraan tanssiopistolle, jossa 45 minuuttinen kärkitunti odotti alkamistaan : )) Hahah yhtäkkiä tää teksti muuttui tällaiseks romaanin omaiseksi :'D
     Saavuin paikalle ihan hyvissä ajoin, ja laitoin alkuun vielä pehmeät tossut jalkaani. Tunnin aluksi istuttiin alas ja ope kertoi vähän kaikkea yleistä kärkitossuista: miten niitä pehmitetään ja mistä kohtaa, nauhoista, tossunkärkeen liimattavasta/ommeltavasta palasta mikä viel kärjen liukkautta pois jne. Eli kaikkea yleistä käytiin läpi. Tämä esittely kesti aika kauan, ja sen jälkeen siirryttiin tankoon, missä tehtiin lämmittely. Lämppäsarja oli mun mielestä aika pitkä ja jopa vähän rankka! Tai sitten mulla on vaan huonot lihakset :D Mut kyllä mulla alkoi kaikkien niiden relevéiden ja tendujen jälkeen pohkeissa ja nilkoissa tuntua, ja hyvä kai niin, silloinhan jalka on hyvin lämmitelty. Sen jälkeen laitettiin kovat tossut jalkaan ja vähän tepasteltiin ympäriinsä. Siihen se oikeastaan sitten jäikin, tepasteltiin ja hytkyttiin puolivarpailla saaden vähän tuntumaa tossujen kovuuteen/pehmeyteen, ja lopuksi kokeiltiin vähän sitä kärjelle nousua. Eli ei ehditty tehdä muuta vielä tällä kertaa valitettavasti, mutta olin tosi tyytyväinen että lähdettiin sellaisella tosi perusteellisella linjalla, ja että ope silleen kertoi kaikkea "hyvä tietää kärkitossuista" -asiaa. Kärjellä seistessä huomasin (edelleen) että mulla on kyllä ihan sairaasti työtä mun nilkkojen kanssa -.- Oikea jalka oli suht siedettävä, mutta vasen jäi selkeesti huonommaksi, enkä saanut sen nilkkaa ojennettua niin että olisin saanut sen ihan kärjen tyven lattiaan kiinni. Myös yhdellä jalalla olo onnistuu oikealla (toki tukea pitämällä eikä kauheen kauan), ja no vasenkin onnistuu, mutta se huojuu kyllä ihan kamalasti eikä tunnu tippaakaan turvalliselta toiminnalta :D Tunnin päätteeksi huomasin jääneeni jumiin tossuuni, kun en saanut nauhan umpparia auki!! :DDD Onneksi apu oli lähellä, ja pääsin pois tossuistani :D
     Treenailu jatkui tänään. Ensin kävin yo-liikunnan joogassa, ja taas reippailin siitä tanssiopistolle, baletin kaksituntiselle. Perus1-tunnilla plié-sarja oli sama kuin mikä kärkitunnilla tehtiin, mikä on musta hyvä. Siinä tehdään niin paljon relevéitä ja tenduja (ja niitä pliéitä) että pakko siinä on jalkojen vahvistua, mikä tietää hyvää kärkiharjoitteluun. Tangolla tehtiin myöd frappé-sarja, johon kuului jalannostoja, jotka oli ihan kivoja. Jostain syystä mulla on ollut koko päivän lonkankoukistajat ihan kauheen kipeet, joten mun jalkani nousi just ja just vähän yli 45 astetta, eikä kyllä juuri enempää. Tangon jälkeen tehtiin keskilattiapiruetteja, mikä on musta tosi jees, koska kaipaan hirveästi harjoitusta niissä vielä. Ne meni, noh, "iiihan hyyyvin", eli ei katastrofaalisen huonosti :D Yllätyksekseni pääsin lähes joka kerta epämääräisen tinttaroinnin sijaan siihen loppuasentoon, mutta itse piruetin aikana persiilleen meni spotti (= sitä ei ollut) ja tukijalka jäi aina pikkusen koukkuun. Huoh. Piruettien jälkeen tehtiin uutena juttuja pas de chat eli kissan askelta :) Kesäjaksolla yhden open liikkuvassa sarjassa tuli tällainen hyppy, muuten se oli mulle vielä aika vieras. Kyseessä siis tällainen:


Hyppy lähti mulla ihan hyvin käyntiin, tosin mulla "hyppää" kädet vähän sillee mukana, ja lisäksi takajalan nilkka ei ymmärrä ojentua... Mutta tälleen lähtötilanteeksi hypyt meni musta ihan ok :) Tämän lisäksi tehtiin viela chaînes-piruetteja. Aluksi mulla ei oikeen meinannu lähtee ne käyntiin, vaan jäin vähän sillee paikoilleni pyörimään :'D Vähän enemmän vauhtia ottamalla pääsinkin sitten liikkumaan eteenpäin, ja ne meni kai ihan hyvin. Tosin hankaluuksia tuotti vaivihkaa levenevä jalkojen asento, ja noissa pirueteissa mulla myös menee pää ihan kauheen sekaisin, kun niissä pyörähdetään hirveen nopsasti. Kyse siis tästä:


Videon tytöt teki piruetit kärjillä, mutta pehmeillä tossuilla puolivarpailla piruetti tapahtuu käytännössä samalla tavalla. Spotti on tärkeä, ja mulla meni kyllä kauheen nopsasti pää ihan pyörälle. Vaikea sanoa, menikö ne hyvin vai ei, kun itseään ei näe yhtään peilistä, mutta ainakin mulle jäi sellainen tuntemus, että ne meni ainakin näin aloittajaisiksi ihan ok.sti.
     Sitten oli heti perään alkeet2-tunti. Tehtiin lattiabalettia, eli tankosarjat tehtiin lattialla maaten! Olen joskus ehkä kerran pari kuullut tästä, ja oli ihan jännä kokeilla nyt itse tätä. Hyvänä ja huonona puolena voin sanoa, että musta lattiabaletti kyllä oli tosi sellainen jumppamainen kokemus, ei niinkään baletti/tanssimainen juttu. Jotkut lonkanavaukset ja jalanheitot toimi tosi hyvin musta lattialla, mutta loppua kohden mun jo valmiiksi kipeet lonkankoukistajat kyllä huusi vähän hoosiannaa. Pilates-tunneilla on aika paljon sellaista vatsatreeniä, missä maataan selällään ja lasketaan jalkoja alas tai tehdään ilmassa jotain ympyrää niillä, ja aina mun lonkankoukistajat on näitä harjoituksia vastaan. No, ehkä ne nyt viimeistään tottuis tähän. Lattiabaletin lisäksi tehtiin petit allegroa, eli pikkuhyppyjä keskilattialla. Perinteisesti joku aina sekoaa suunnassa tai jossain muussa pikkuhyppysarjan aikana, tällä kertaa se olin minä :DD Jotenkin sekosin ihan täysin ja mulla meni ihan päin persettä eka yritys, päättyen siihen että iskeydyin loppuasentoon varmaan kolme neljä iskua liian aikaisin, muiden vielä hypellessä :DD Huups. Toka yritys meni onneksi paremmin. Muuta ei tunnilla oikeastaan ehditykään tehdä. Tykkäsin molemmista tunneista, oli tosi kiva että ne ei ollut niin identtiset, niinkuin syksyllä. Syksyllä perus- ja alkeet-tunnin sarjat oli periaatteessa samat, perus-tunnilla niissä oli vaan joku vähän vaikeempi variaatio, mutta musat ja periaatteet oli ihan samat. Nyt oli kiva kun tunnit oli keskenään ihan erilaiset :) Lisäksi musiikit oli nyt paljon parempia kuin syyskaudella. Eli paljon kaikkea hyvää ja mielenkiintoista on siis edessä mulla tämän kevään aikana!

Tässä nyt kun on illan istunut sohvalla, ja äskön nousin hakemaan teetä, niin huomasin että kaikki lihakset on kyllä aika kipeenä. Ihmekös se, kun menin tunkemaan kahteen päivään BodyBalance-tunnin, varvastossutunnin, joogatunnin ja kaksi balettituntia. Onneksi huomiselle ei ole muuta suunnitelmaa kuin kotisohvalla tenttilukua, illalla meen yo-liikunnalle kokeilemaan sitä foam rollausta että josko se rentouttaisi ja auttaisi kipeitä lihaksia, ja sitten illalla vielä saunaan :) Ei siis mitään jumppaa tai treeniä. Kuulumisiin!

11 kommenttia:

 1. Monesti ensialkuun kärkkäritunnit ovat juuri tuota, että lämmittelyyn käytetään eniten aikaa, ja kärjillä ehtii tekemään jonkun yhden lämmittelysarjan ja siinäpä se tunti sitten menikin :D Kärkitossuilla kuitenkin maltti on valttia, ja hidas eteneminen on oikeastaan ihan hyvä juttu, vaikka itselläni ainakin haluttaisi kiirehtiä eteenpäin!
  Muutenkin, mukava lukea toisten balettitunneista, kun en tänä keväänä pääse ohjatuille balettitunneille ollenkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, itelläkin olis kauhee hinku päästä jo tekemään jotain ihan kunnolla kärkitossuilla, mutta olen kyllä ihan iloinen hitaasta ja perusteellisesta etenemisestä. Tunnilla oli mun kaltaisia, ihan vasta-alkajia aika paljon, ja sitten oli jo jonkin verran kärjillä tanssineita, niin musta oli kiva ettei hypätty heti näiden edistyneempien tasoon, vaan alotettiin tosiaan ihan sieltä "tämä on kärkitossu" -tasolta :D

   Poista
 2. Kiva kuulla ekasta tunnistasi, sillä itselläni on ihan eri tyyli aloittaa tossuilla!

  Tuo foam roll -tunti on kyllä ihan treeniä, joten muistathan pitää myös sellaisen vapaapäivän, jolloin ihan oikeasti vain lepäät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaisella tyylillä sinä tykkäät aloittaa kärkituntien opettamista? Entä aloitatko lasten ja aikuisten alkeiskärkitunnin samaan tapaan? Kaikissa tanssikouluissa ei tosin kyllä ole erikseen aikuisten alkeiskärkituntia, meilläkin alkoi nyt ihan uutuutena tämä tuntipaikka.
   Ja juu, viimeistään lauantaina tulee ihan puhdas lekottelupäivä :)

   Poista
 3. Rupesi huvittamaan toi sun jumiin jäänti tossuihin, kirjoitit sen hauskasti :D Ja oli ilo auttaa.

  Mulleakin oli kunnon sekoilua niissä pikkuhypyissä! Varsinin ne vikat hypyt oli jotenkin vaikeata saada jalat tekemään ne :'D Toivottavasti ensi kerralla ei menisi niin paljoa aikaa siellä lattialla tekemiselle, jotta kerettäisiin enemmän tekemään esim. niitä piruetteja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nyt meni tosiaan aika kauan siihen lattiabaletti-osuuteen, toivottavasti ensi kerralla menisi vähän nopsemmin :)

   Poista
 4. Aaah oon niin tulisilla hiilillä kun luen teidän muiden jo alkaneista kärkkäritunneista. Omat alkaa vasta ensi viikolla. Kun on tällee huomattavasti teitä (sinä, Essi ja Helinä) vanhempi aloittelija kärkkäreillä niin mä oikeesti kuvittelin etten ois vielä niin pitkällä että pääsen jo tänä vuonna niiden kanssa treenaamaan. Siksi mulle itelle on ihan sama tehdäänkö pelkkää tendua koko kärkkäritreeni kunhan saan pitää niitä jalassa ;) mutta niin jännää. Erityisen kivaa on lukea suurin piirtein samalla tasolla olevien muiden harrastajien postauksia. Vertaistukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanko kysyä, minkä ikäinen olet? Olen tosi surkea arvioimaan ulkonäöltä, etenkin kuvista, ihmisten ikiä.. Luulen, että mitä balettiin tulee, on ihan sama oletko 24v vai 44v, molemmat on balettiin jo ns. "liian vanhoja", jos ymmärrät mitä koitan sanoa. Jonkun 15-vuotiaan ja 25-vuotiaan välillä onkin eroa, koska toinen on vielä kasvuikäinen ja keho vielä aika muokkaantuva, mutta itse koen että viimeistään parinkympin jälkeen alkaa olla "menetetty tapaus", ja niillä avuilla mennään jotka on suotu. Totta kai kehitystä tapahtuu aikuisillakin, mutta sitten kun raja tulee vastaan, se myös tulee vastaan, toisin kuin nuoret voi työntää sitä rajaansa helposti kauemmaksi. Kauheeta miten sekavaa tekstiä kirjoitan :D

   Poista
 5. Itseasiassa tänä vuonna tulee 44v täyteen. Baletin suhteen varmaan muuten ollaan aloittelijoina samalla viivalla mutta fakta on että mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän pystyy venyttelyllä saamaan joustavuutta. Nuorempi kroppa sopeutuu vanhempaa helpommin, vaikka olisikin jo aikuinen. Esim mä en ole ollenkaan varma että ikinä pystyn enää tässä iässä spagaatiin, teillä on siihen vielä paremmat mahkut kuin mulla. Omasta kokemuksesta voi sanoa että 30 v. jälkeen kropassa alkaa olla erilaisia kolotuksia mitä nuorempana ei ollut, neljänkympin jälkeen ne vaan lisääntyy. Palautuminen hidastuu ja kehittyminen on hitaampaa, varsinkun kun mitään urheilutaustaa ei ole ja on lähteny tähän ikäänkuin kylmiltään. Kyllä se niin vaan on että nelikymppisen kroppa ei ole parikymppisen kroppa vaikka noin lähtökohtaisesti baletin kannalta sillä ei ois eroa onko 25 vai 45. Mut en mä valita, oon vaan tyytyväinen että oon päässy näinkin pitkälle. Jos siihen spagaatiin joskus pääsen niin se on jo huippusuoritus multa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu no siinä tapauksessa en lähde kinaamaan kanssasi, tiedät varmasti minua paremmin, minkälainen kroppa nelikymppisellä on verrattuna reilu parikymppiseen. Mutta tsemppia hei sulle, vaikkei sitä spagaattia ihan alas asti koskaan saisi, niin kehitys on aina kehitystä :)

   Poista
 6. Mäkin sanoisin, että hiljaa hyvä tulee. Kivaa, että pääsitte kuitenkin jo alkuun. Ens tunnilla sitten taas lisää! :)

  VastaaPoista