perjantai 15. heinäkuuta 2016

Nilkkatreeniä

Lauantai 9.7.
Moi!
Aina baletin kärkitunneilla huomaan sen karun faktan, että mulla on yksinkertaisesti vaan aika heikot nilkat, ainakin pointe-työskentelyyn. Mulla alkaa aika helposti etenkin tunnin loppuvaiheilla väsyneet ja heikot nilkat lerpsahdella alas kärjeltä, kun ollaan keskilattialla. Olen kuitenkin hyvin vakavissani päättänyt, että sittenhän ne nilkat treenataan vahvemmaksi, jotta kärkityöskentely onnistuu. Lauantain vietinkin siis nilkkoja jumpatessa. Youtube on täynnä erilaisia baletin "follow along" nilkkaharjoituksia, joissa on paljon kivoja vinkkejä ja ideoita nilkkojen vahvistamiseen. Olen niitä aika paljon katsonut ja kokeillut, ja joulukuussa varmaan jotkut muistaakin kun seurasin yhtä tiettyä videota neljä viikon ajan pari kertaa viikossa. Tällä kertaa päätin tehdä ihan itse oman nilkkaohjelmani, mihin otin kaikkia omasta mielestäni kivoja ja itselleni hyödyllisimmät liikkeet mukaan. Siitä tuli tämän näköinen:


Theraband-harjoitteita ole tuossa nyt lainkaan, johtuen kahdesta syystä: 1) mulla oli kaksi therabandia, joista toinen meni katki ja toinen hukkaan muutossa (MINNE asiat VOI kadota muuton aikana???) ja 2) theraband-harjoitteissa mulla rutisee toi akiles sen verran ikävästi, että mielummin teen relévéitä. Theraband olisi kyllä ihan hyödyllinen muuten olla, esimerkiksi venyttelyn apuna. Ehkä jossakin vaiheessa saan ostettua uudet nauhat tilalle. Lämmittelyssä lähden ihan perus pyörittelystä liikkeelle, se on musta mukava liike mikä tuntuu hyvältä ja vähän herättelee paikkoja. Ylivenytyksellä tarkoitan siis tässä sitä, että painan varpaat niinku nuo päälipuolet lattiaan ja koitan venyttää nilkkaa sinne varpaiden yli. Ei siis ole kyse mistään sellaisesta, että koittaisin mitenkään haitallisesti ylivenytellä itseäni yli kykyjeni. Artikuloiduissa tenduissa on taas tarkotus oikeen huolella ojennella nilkkaa ja varpaita. Tämän jälkeen lihakset on jo pikkusen lämmenneet, joten pyöräyttelen ne vielä tuolla pallolla. Sitten alkaa itse treenivaihe: plié-relévé sekä relévé-plié rullaukset. Ai että kun tykkään noista, nilkat paukahtelee aina ekoilla kerroilla ihanasti. Seuraavaksi tulee omasta mielestäni varmaan rankin vaihe ohjelmaa, nimittäin kaksi relévétä ja kolmannella jäädään ylös tekemään neljä sellasta nytkäystä ylhäällä. Etenkin tuon neljänkymmenen plié-relévé rullauksen jälkeen tuo on vähänniinkuin se treenin huippukohta. Sen jälkeen otin tarkoituksella nuo kevyemmät "tassuttelut", eli varpailla vaan siirrytään jalalta toiselle. Viimeisenä yhden jalan relévét.
     Tuolla välissä on noita pohjevenyttelyitä. Omasta mielestäni mulla ei pohkeet mene jumiin kauheen helposti, mutta ilmeisesti menevät kuitenkin. Se ei jostain syystä tunnu mulla pahalta, mutta uskoisin että pohkeiden jumitus on syynä mulla näihin akiles-ongelmiin, ainakin näin luin internetistä :D En halua pelleillä tän akileeni kanssa, niin koitan todella venytellä pohkeita aina välissä ja vähän hieroa niitä.

Perjantai 15.7.
Tuommosen verran kerkesin kirjoittaa viime lauantaina. Tosiaan tässä ma-to on nyt mulla ollut näitä akilleskipuja sen verran, että keskiviikon kärkitunti meni tehden pehmeillä tossuilla vain pliét, tendut ja jetét, ja loppuajan olinkin aika pitkälti salin reunalla kuunteluoppilaana venyttelemässä. Opettaja kehoitti olla tekemättä varpaille nousuja, joten en oikeastaan muuta sitten voinutkaan tehdä. Kokeilin myös pique-piruetteja, mutta relévéiden takia tein nekin lopulta vaan tasapainona flat-jalalla, mikä tuntui lievästi sanottuna typerältä. Hyvä puoli oli se, että siinä pääsi kunnolla keksittymään passé-jalkaan :) Torstaina jätin suosiolla menemättä tunnille, koska ti ja ke oli aiheuttanut aika kovat kivut akilleksiin. Hoidin iltaisin kipuja IcePowerilla, ja se kyllä auttoi aina tosi paljon. Nyt perjantaina mulla on ollut enää tosi vähän kipuja, ei ole tarvinnut klenkata lainkaan tai muuten tuskailla. Vasen kantapää on edelleen pikkusen kipeä, ja relévét ei tunnu vielä ihan parhaalta mahdolliselta. Mutta on ollut selkeesti parempi päivä jo tänään :) Postaan tähän nyt joka tapauksessa ne videot, joita kuvasin lauantaina. Nopeutin hiukan tuota tempoa ja joistakin leikkasin vähän toistoja pois, koska kukaan ei jaksa kattoa mitään 3 minuutin videota jostain pliéistä :D


 Aloitan ekana noista nilkan pyörittelyistä. Kymmenen ekaan suuntaan, kymmenen toiseen suuntaan, ja sama toiselle jalalle. Lukumäärät ei sinänsä ole niin tiukkoja, enemmän tunnustelen että miltä siitä nilkasta tuntuu ja teen niin monta kuin tuntuu hyvältä, mutta tuo kymmenen vois olla sellanen hyvä minimi. Sitten tulee nuo nilkan venytykset, niissäkin tuo lukumäärä on lähinnä suuntaa-anatava, lämmittelyssä mennään vielä fiilispohjalta. Teen niin monta kuin tarvii tehdä. Toisin kuin ohjeessa, tein näköjään jo tässä kohtaa nuo pallolla pyörittelyt. Lainasin kissan palloa, raukka luuli että nyt alkoi leikki :<

No sitten nuo artikuloidut tendut. Juu ei kannata välittää noista ekoista neljästä, siinä en jostain syystä oikeen orientoitunut vielä kunnolla tuohon ensimmäiseen asentoon :D Joka tapauksessa, tarkoitus on ensin ojentaa nilkkaa maksimiin, ja sitten varpaat. Sitten tietysti toisella jalalla sama.
No sitten toi relevé-pliét ja plié-relévét. Luulen että taidan vähentää näiden lukumäärää ainakin puolella, koska tuossa taitaa olla vähän liikaa. Tein tämän saman treenin tuon lauantain lisäksi myös maanantaina, ja tuli sellainen olo että yhteensä 40 on ehkä vähän turhan paljon. Etenkin tietysti tämän akillesjutun jälkeen.


Sitten tulee relévé-reléve 4xpulse ylhäällä, tämä kertaa 8. Tämä oli musta ihan hyvä määrä, ja tosiaan se treenin ns. kohokohta. Haha huomasin vasta nyt että fuskaan yhdessä kohtaa yhden relévén pois :D Tämän jälkeen vähän rauhotutaan ja tehdään nuo tasuttelut jalalta toiselle, tämäkin on vähän sellainen fiilispohjainen "cool down" -kohta, missä tuo x20 on sellanen suuntaa-antava.
Viimeisenä vielä yhden jalan relévét molemmille jaloille. Tuossa tassuttelussa mun ikivanhasta kamerasta loppui muistin tila, enka jaksanut alkaa kesken treenin tyhjennellä kameraa, joten nää yhden jalan relévét jäi kuvaamatta, samoin tuo koko kakkos osio, en pointe. Niistä tulee video ehkä jossakin vaiheessa. Osio on aika lyhyt, ensin vaan rullailuja eri asennoissa ja nilkkojen venytykset. Sitten demi pointesta kärjelle ja kärjeltä demiin, ei siis käy kanta maassa. Viimeiseksi yhden jalan relévét, näissä pidin kyllä aika paljon tukea ja osittain autoin ponkaisua vähän käsien kanssa. Kai se on alkuun ihan ok. Loppuun venyttelen huolella nilkat, pohkeet ja reidet, ja hieron vielä tuolla pallolla. Nyt kun ostin itselleni foam rollerin, pääsen rullailemaan pohkeita ja reisiä treenin päätteeksi :)

Tällaisen nilkkajumppaohjelman olin itselleni suunnitellut. Voi olla että maanantain fyssan jälkeen se muuttuu, jospa hän osaisi mulle antaa jotain hyviä nilkkajumppaliikkeitä, jotka ei rasittaisi liikaa/väärin akillesta. Voi olla että joku osio vaihtuu theraband-osioksi, jos fysioterapeutti on sitä mieltä että se olisi parempi kuin relévét. Katsotaa, katsotaan.

Koko jumppaideoinnin taustalla on siis tuo ajatus, että haluaisin vahvemmat nilkat jotta kärkityöskentely sujuisi soljuvammin. Musta on tammikuusta asti tuntunut siltä, että olen ihan oikeasti meidän ryhmässä kaikista heikoin kärjillä, eikä mun edistymiseni ole lainkaan sitä tasoa kuin muiden. Nyt keskiviikkona, kun olin noin puolet tunnissa salin reunalla vaan katsomassa treenejä, huomasin, miten epävarmaksi kärkitossut näköjään saa mut! Nimittäin ei ne muut olleet lainkaan niin hyviä, mitä olin selvästikin mielessäni maalaillut. Haha, ja siis tämän EI ollut tarkoitus mitenkään dissata noita muita ryhmäläisiä, tottakai he on musta tosi taitavia. Tämä oivallus merkitsi mulle ennemminkin sitä, että ei mun ja muiden välillä niin suurta kuilua olekaan, mitä olin kuvitellut. Ne, joista olin ajatellut että ei hitto miten tuo voi olla noin hyvä, niin huomasin että eivätpä he ihan niin virheettömiä olleetkaan, miten olin jostain syystä nähnyt heidät. Suurimmalla osalla ei siellä osu nuo kärjen tyvet maahan, ja monet muutkin hoipertelee siellä tossujensa kanssa, aivan kuin minäkin. Silti mun mielestäni kaikilla oli homma ihan hyvin lapasessa, ja niin se aivan varmasti on myös mullakin. Eli siinä mielessä oli aika silmiä avaavaa päästä katsomaan treenejä. Toivottavasti pääsisin jo ensi viikolla taas treeneihin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti