keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Balettipostaus: Kevätnäytös se sieltä pikkuhiljaa hiipii...

No on siihen esitykseen vielä reilu kolme viikkoa. Mutta se tarkoittaa sitä, että treenejä on enää kolme kappaletta, ja omia peilisalitreenejä kaksi (nyt perjantaina ei ole tietenkään kun on vappu), pahimmassa tapauksessa vain yksi, koska ensi viikon perjantain olen mennyt vahingossa tuplabuukkaamaan. Toivottavasti saisin uuden peilisaliajan.

Eilen näytösharjotuksessa tehtiin ekaa kertaa koko ohjelmanumeromme loppuun asti. Mun mielestäni meidän esitys on tosi hieno, ja erityisesti siitä tulee kiittää meidän opettajaa, joka on tehnyt siihen koreografian. Meidän ryhmä koostuu aikuisaloittajista, joista jotkut on tanssinut jo parisen vuotta ja jotkut on alottanut viime syksynä. Tämän lisäksi lisää variaatiota porukkaamme tuo se, että jokaisella on erilainen elämänhistoria: joillakin on enemmän tanssitaustaa, joillakin ei yhtään. Jotta esitys voi olla hieno, koherentti kokonaisuus, sen täytyy siis olla teknisesti melko helppo, jotta kaikki osaa tehdä sen hyvin. Ei sinne koreografiaan voi laittaa mitään piruetteja tai hyppyjä, jos ei ole varmaa, että kaikki osaa ne hyvin. Olisi noloa sekä esiintyjille että opettajalle, jos lavalla tehtäisiin vain puoliksi osaten vaikeampia liikkeitä. Kuitenkaan esityksen helppous ei saisi näkyä lopputuloksessa niin, että esitys olisi tylsä tai lapsellinen. Ja tässä on mun mielestäni meijän opettaja onnistunut tosi hyvin, sillä meidän ohjelmanumero on näistä kaikista seikoista huolimatta silti kaunis balettiesitys. Tämä on tietysti vaan mun näkemykseni, mutta toivon että myös yleisö kokee samoin :)

Viime viikolla kokeilimme siis tanssiopistomme pukuvaraston valkoisia pukuja, mutta en oikein löytänyt sieltä itselleni sopivaa. Tai no yhden kelpuutin, sillä sain sen just ja just kiskottua ylleni. Voi olla, että se menisi yhden esityksen ajan, mutta riski repeämiselle voi olla suuri, etenkin kun nostaa kädet ylös :D Kuitenkin, kysäisin eilen opettajalta, että kannattaisikohan mun vaan ostaa oma valkoinen puku, sillä mun on muutenkin tarkoitus jatkaa balettia toivottavasti vielä monta vuotta, niin voipi olla että sille tulisi ehkä muutenkin käyttöä. Ope sanoi että voin ihan hyvin ostaa, ja suositteli myös sellaista aluspukua. Kyselin myös trikoista, mutta ei ole vielä päätetty, olisiko ne valkoiset vai ihonväriset. Ihonvärisiksi kuulema kelpaa ihan perus paksut nylonitkin, mutta valkoisten olisi hyvä olla ihan kunnon balettitrikoot. Tein taas netissä paljon hintavertailuja, ja totesin että Suomessa puvut edelleen on sitä 40-50e hintaluokkaa, joten tilasin briteistä, DanceDirectistä. Sieltä tilasin puvun, aluspuvun ja trikoot 58 euron hintaan (£42), joten olen ihan tyytyväinen. Tilasin siis ihonväriset balettitrikoot, koska ne oli £3,80, eli suunnilleen samaa hintaa kuin ihan perus paksut sukkiksetkin tavallisesta kaupasta, joten sama se kai sitten on mistä ne ostaa.


Valkoinen puku on Plumelta, hintaa oli n. £10. Olen nyt käyttänyt Plumen pukuani treeneissä aika paljon, ja olen tykännyt siitä kovasti. Alkuun tuntui vähän turhan napakalta, mutta nyt käytössä olen kai jotenkin tottunut siihen eikä se tunnu mitenkään pahalta. Aluspuku on Capeziolta, hinta n. £17. Mun mielestä tuo oli väriltään paras kaikista tarjolla olevista vaihtoehdoista, sillä ne muut oli mun makuuni jotenki liian ruskeita/oransseja/tummia. Tiedä sitten mikä tuo sävy ihan täsmälleen on livenä. Trikoista otin nyt tuon dark tan-sävyn, ja kaapista löytyy iskemättömänä myös nuo valkoiset trikoot samalta valmistajalta (Revolution).
Viimeksi tilaus taisi tulla tasan viikossa kotiovelleni, mutta tilasin nämä nyt hyvissä ajoin, jos tällä kertaa sattuisikin olemaan jotain toimitusongelmia tai jos mun tarviikin palauttaa tai vaihtaa joku noista tuotteista. Viime postauksessa pohdiskelin vähän eri alusvaatemahdollisuuksien välillä, mutta tuo aluspuku sai eniten kannatusta ja myös opettajakin suositteli sitä eniten. Jossain vaiheessa kyllä ajattelin hankkia myös sellaisen rintsikkatopin, mutta se jäi nyt vielä tästä tilauksesta paitsi.

Millä mallilla teidän esitysharjoitukset on vai onko teillä jo ollut esiintymisiä? :)

Loppuun vielä hiukan tunnelmia viime viikon perjantain peilisalitreeneistä. Harjoittelin aikalailla vaan näytöstä, ja sain kuin sainkin sen taottua tajuntaani :D Askeleet muistan jo ihan hyvin, mutta yhdessä vaiheessa musta tuntuu että kädet vaan huitoo. Eilisissä treeneissä pyysin opettajaa hiukan tarkentamaan, että mitäs ne kädet nyt oikeen tekee tuossa yhessä kohdassa, niin nyt sekin asia hiukan selvis mulle. Siinä kohdassa askeleet menee niin nopeesti, että kädet unohtuu.

En pääse yli siitä miten ihanat noi ikkunat on.

Nukuin pommiin ja myöhästyin omasta salivarauksestani, joten päällä oli vaan ihan perus juoksutrikoot, hihaton violetti toppi ja pitkähihtainen harmaa trikoo lämmikkeenä.


8 kommenttia:

 1. Muistan kuinka kamalaa oli, kun showtanssissa ope teki kerran niin hirvittävän vaikean esityssarjan, ettei kukaan oppinut sitä täydellisesti! Se ikävä tunne, kun tietää lavalla esityksen näyttävän aivan kamalalta :/. Onneksi kokemus jäi yhteen kertaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh! Kauheeta. Tossa pitäis opella olla hiukan kanttia päättää helpottaa esitystä, jos näyttää siltä ettei ryhmä ole valmis esiintymään. Onneks oli vaan kerta!

   Poista
 2. Meillä on näytös kolmen viikon päästä, ja pientä hirvitystä alkaa pukkaamaan ilmoille Faustin suhteen. Sitä on tehty aika vähän - ollut vain kaksi viikonloppua, jolloin koreografi on meille sitä kunnolla opettanut. Coppelia puolestaan alkaa olla paketissa pikkuhiljaa. Tietenkin masurkassa (Coppeliaan kuuluu siis) on jotain hienosäätöä, mutta muuten ok.

  Muistan kyllä erittäin hyvin viime kevään, ja se oli yhtä painajaista! Meidän tanssinumero oli vaikea ja aika tuntui ihan kirjaimellisesti loppuvan kesken; viikkoa ennen näytöstä opekin oli niin epätoivoissaan, että uhkaili vetää numeron pois esityslistalta. Tietty mun koivet ottivat nokkiinsa rajusta treenistä - molemmat lonkat tulehtuivat ja leikattu polvi turposi tukiksi, ja vielä näytösviikon alussa sain liikuntakiellon. Onneksi polvi (ja lonkat!) rupesivat paranemaan, mutta näytösaamuna teatterilla sain opelta kuulla, että hän on vetänyt mut pois näytöksestä tuon polviongelman takia. Voi jumatsuka..! Mä joka tapauksessa päätin, että mähän menen ja esiinnyn, oon tehnyt niin sairaasti töitä sen numeron eteen enkä aio nyt luovuttaa. Ensin pakoilin opettajaa kaikkialle (fiksua, joo-o...), mutta viimein juttelin asiat selviksi, ja omalla vastuulla sain luvan esiintyä. Eikä se olisi juuri paremmin voinut enää mennä! Dvd:ltä kun olen katsonut sitä esitystä, niin mä olen auttamattoman heikko "tanssija" muihin verrattuna: piruetit on tosi huonoja, kädet korkealla, fermeet eivät oikein hypänneet kunnolla, arabeskit oli matalia, puhumattakaan fouetteista... Mutta siitä on nyt vuosi aikaa, ja toivottavasti olen kehittynyt edes inasen verran!

  Mä tykkään ihan hirmuisesti Faustin numerosta - se on eräänlainen noitatanssi, joka on jaettu eri kokonaisuuksiin, ja me ollaan pikkunoitia :D - koska teknisesti se ei ole kovinkaan vaativa (muut tanssijat taitavat olla vitos- tai kutosluokkalaisia), mutta siinä kyllä korostuu nilkat, polvet ja fouetteiden ja arabeskien korkeudet.
  Sen sijaan Coppelian masurkka on ärsyttävä, en juurikaan tykkää siitä. Mutta Coppelia-nuken roolista mä tykkään :D Sen puku vaan on järkyttävä, ja kaiken kirjaimellisesti kruunaa muovinen tiara - just sellainen mitä voi saada jostakin prinsessa- tai barbilehdestä. Joo-o... Mutta Faustin puku se vasta järkytys on! Erittäin ohutta ja läpinäkyvää materiaalia (sifonkia kaiketi), väriltään hennon vaaleanvihreä ns. kaapu, joka solmitaan vyötäisiltä yhdellä nauhalla. Ja alle vain aluspuku!! Se on läpinäkyvä, hihaton, helma ulottuu puoleen sääreen ja halkiot suoraan lanteille! Kääks, se on kyllä kaikkea muuta kuin hento pikkunoidan asu.. x/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varmaan lukenutkin ton sun viime kevään tragedian sun blogista :/ Ja kyllä mää uskon että olet ihan varmana kehittynyt vuodessa tanssijana! Käyt kuiteskin aika monta kertaa viikossa tanssimassa ja se sun balettiopisto vaikuttaa aika laadukkaalta. Tai siis sitä tarkoitan että ku sehän nimenomaan oli sellanen balettiin keskittynyt opisto, jos oikeen muistan? Aivan varmana oot kehittynyt :) Mä ajattelin tehdä tossa toukokuun lopussa sellaisen kuvasarjapostauksen, missä vähän vertailen elokuussa 2014 otettuja kuvia (esim. aukikierrosta tai spagaatista tms) ja sit vertailen vähän uusiin kuviin, jotka tulen ottamaan toukokuussa. Ajattelin että se vois olla sellainen kiva konkreettinen ''todiste'' itselleni, että oikeesti olen oppinut jotakin :)

   Mun mielestäni toi pikkunoidan asu ei kuulostanut lainkaan niin pahalta! :D No, ehkä jos näkisin sen olisin eri mieltä. Minkälainen se Coppelian asu on (muuta ku tiara)?

   Poista
  2. Löydät kuvia tuosta Coppéliasta seuraavasta linkistä:
   http://www.netikka.net/seinajoenbaletti/index.php?sivu=copp

   Tosi hyvä idea vertailla kuvien kautta ja huomata kehittymistä! Muuten voisin itsekin toteuttaa vastaavanlaisen idean, mutta en taida kuviin saada esimerkiksi spagaatin suhteen edistymistä, koska en ole tehnyt sen eteen mitään töitä :D
   Mutta jos tarkkaan miettii, niin kaiketi tasapaino on kehittynyt; oikea jalka on mun vahva jalka, ja monesti tuntuu, että voisin vaan tasapainoilla sillä koivella vaikka kuinka pitkään, mutta vasen jalka on huono.
   Arabeskeissä ja jalannostoissa on ehkä kans kehittynyt hieman, mutta selän suhteen on tapahtunut aika paljon edistymistä. Vuosi sitten en taipunut alaselästäkään, yläselästä puhumattakaan. Rakenteellisia seikkoja ei voi muuttaa ja kun murtumat tulevat luutumaan, niin yläselkä jäykistyy entisestään. Mutta saan tosiaan taivutettua paljon enemmän, ja arabeskeissä ehkä ihan hitusen verran enemmän saan selkää ylemmäs. Olen mä kyllä tehnyt ihan hitosti töitäkin sen eteen: lihaskuntotreenin tuloksena mulla on tosi vahva keskivartalo (huomaa myös siitä, että saan jalan vietyä ilmassa edestä taakse tai takaa eteen melkein 90 asteen kulmassa suht. hallitusti), fysioterapeutin ohjelman sekä tiettyjen joogaliikkeiden avulla liikerata on aavistuksen parempi. Opin myös itse naksauttamaan rangan ja löytämään eri keinoja, joilla selän saa pysymään kunnossa.
   Vaikka mä haluaisinkin olla oppinut tuplapiruetit myös kärjillä, niin tärkeintä on tuo selkä ja tasapaino, koska niistä on niin paljon enemmän hyötyä ja apua kokonaisvaltaisesti.

   Nyt mä sain sitten inspiraation tehdä postaus noista opituista jutuista, kiitti hei vinkistä! :D

   Poista
  3. Selailemalla tanssikoulun sivujen kuvagalleriaa, löysin myös kuvan tuosta Faustin asusta:
   http://www.seinajoenbaletti.net/sivut/kuvasivut/20050505/ppages/ppage6.htm
   Eli tuolla oikeassa reunassa ja etualalla olevilla tytöillä, tuo vähän tummempi (vähän sinertävän sävyinen) puku.

   Poista
  4. Juu olehyvä :) Mun mielestä on tärkeetä pysähtyä välillä havainnoimaan, että mitä on oikeesti oppinut ja missä on parantunut. Silloin koko touhuun saa uudenlaisen otteen kun huomaa, että tällä mitä mä teen todella on merkitystä omaan tanssitaitoon. Ja toki siihen havainnoimiseen kuuluu myös niiden asioiden huomaaminen, jotka ei oo vielä ihan halutulla tasolla, niin tietää sitten et mihin kiinnittää treenatessa erityisesti huomiota.

   Ja eeei noi esitysasut nyt NIIN kauheita oo :DD Ainakaan mun mielestä!!

   Poista
  5. Hih, mulla on nyt tuo Faustin puku kotona, odottaa että ompelen siihen kukkia koristeeksi. Ehkä ompelen siihen jonkin lakanavuoren alle, niin ei ole NIIN alaston olo ;) :D :''D

   Poista