maanantai 4. tammikuuta 2016

Ommellaan tossunnauhoja

Saan loppiaisen jälkeen eli torstaina kärkitossut kotiin (OMG OMG OMG :'D), joten ajattelin verestellä vähän tossunnauhojen ompelua. Sain lokakuussa syntymäpäivänäni lahjaksi kahdet pehmeät tossut, joista toisia, Elastosplitsejä, olen nyt syksyn ajan käyttänyt. Toiset oli ihan perustossut, jotka jätin vielä käyttämättömäksi, koska ajattelin että on kivampi totuttaa uudet tossut jalkoihin pari kerrallaan. Näissä perustossuissa ei ollut nauhoja vielä ommeltu, joten mikäpä sen parempi kuin ommella ne tänään kärkitossuja odotellessa :) Kuten olen maininnut, olen tosi paska ompelija. Inhoan pientä näpräystä ja ompelu juurikin kuuluu tähän mun inhokkiosastooni. Päätin kuitenkin ottaa neulan kauniiseen käteen ja hoitaa homman kärsivällisesti loppuun asti. Kiinnitin nauhat oikeen nuppineuloilla ensin kiinni tossuun ja keskityin touhuun. Ja hei, pakko sanoo että olen tuloksesta aika ylpeä! Ompeleista tuli varsin tiukat ja kestävän oloiset!

Iskemättömät tossut ja pieni ompelurasiani
Kimppuun!
Tunnin verran siihen meni kun neljät nauhat ompeli, mutta työn jälki oli musta tosi hyvä. Harmikseni kyllä huomasin, että ompelin nyt nämä uudet tossut tuon sauman "taakse", eli niinku lähemmäs kantapäätä. Vanhoissa tossuissa ne oli ommeltu tuon poikkisauman eteen. Ei sillä siis sinänsä ole mitään väliä, mutta olis ollut ihan kiva jos ne olis samanlaisesti ommeltu... No, tärkeintä että uusissa tossuissa molemmat parista on ommeltu samalla tavalla! Nyt kun ne on ommeltu keskisauman taakse, niin kun tossu on jalassa niin noi nauhat menee enemmän niinku nilkan ympäri. Kun ne on vanhoissa edempänä, niin nauhat on nätimmin ristissä tuossa jalkapöydän päällä.

Valmis!
Vasemmassa jalassa on uusi tossu, oikeassa vanha... Tässä näkee että ne on ommeltu hiukan eri kohdista, eli oikeessa jalassa nuo nauhat lähtee tuolta edempää. Jäi hiukan ärsyttämään mutta minkäs teet. 

Tossa viimeisessä kuvassa on vasemmalla puolella mun vanha tossuni ja surkea ompelujälki, oikealla puolella uusi tossu ja huomattavasti siistimpi ja kestävämpi ommellus! Ei se vieläkään mikään kaunis ole, mut on tuo mun tekemäkseni aika hieno hei! :D Katoin jotain youtube-videota, mistä hoksasin että tosiaan noi pistota kannattaa ehkä mielummin tehdä tuolla tavalla, kun toi vanha tossu oli ommeltu aika heppoisesti. Torstaina sitten uudestaan ompeluhommiin... Ääk en kestä! Viikon päästä eka varvastossutunti takana!

Tossun ompelun lisäksi en ole ihan kauheesti tehnyt mitään ihmeellistä. Vuosi vaihtui iloisten juhlien merkeissä, uuden vuoden päivä taas meni sohvalla köllötellessä Netflixiä tuijotellen ja pitsaa syöden :) Viikonloppuna käytiin kirpeässä pakkasessa kävelylenkillä, jonka jälkeen tein piiiitkät ja ihanat venyttelyt. Tunnustan, etten ole venytellyt (muuta kuin nilkkoja) pieneen ikuisuuteen. Kokeilin spagaateja, ja olin ihan superyllättynyt että pääsin niinkin syvälle kuin pääsin! Voisinpa tehdä tässä joku päivä vaikka ihan jonkun oman venyttelypostauksen kuvien kera :) Mutta joo, taas tuli vannottua että "pitäisi venytellä enemmän", ja luin jonkun tanssiopettajan kirjoittaman jutunkin että suosittelee venyttelemään 3-5 kertaa viikossa, riippuen omasta luontaisesta venyvyydestä. Ehkä huomenna sitten... Vielä tämä viikko on mulla lomaa ainakin luennoista, töistä en ole ihan varma. Odotan että vastuututkija tai joku hallinnon puolelta ottaa yhteyttä työsopimuksen kirjoittamisen merkeissä, luulen että varmaan tällä viikolla joku laittaa s-postia asiasta. Koehenkilöiden testaukset alkaa varmaankin ensi viikolla, samoin myös luennot. Tällä viikolla on kyllä tarkoitus alkaa lukea yhteen uusintatenttiin, jos vaan saan varaamani kirjan kirjastosta. Jos en, niin lomailen vaan tämän viikon :) Millon teillä alkaa koulut ja muut velvollisuudet?

Torstaina tulen varmaan uuden postauksen kanssa kertomaan KAIKEN mun kärkitossuistani, jihuu!!

8 kommenttia:

  1. Itselläkin on sama ettei paljoa nappaa ommella tossuihin kumppareita tai nauhoja. Joka on sinäänsä jännä, kun olen ammatiltani vaatetusompelija. Koneella olisi niin paljon nopeampi tehdä se, mutta ompelu tulisi näkymään ulospäinkin.
    Kärkkäreiden nauhojen ompelussa meinasi mennä hermot, koska toiseen tossuun jouduin ompelemaan nauhat kolmesti. Joka kerta nauhat jäi silleen väärään asentoon ja kun niitä alkoi sitomaan tuli niihin sellainen "pussi". Nyt ne on onneksi suht siististi ommeltu. Kuminauhojen laitto ei onneksi ollut niin vaikeata :D Joten tsemppiä kärkkäreiden nauhojen/kuminauhojen omepun kanssa, ehkä sulla on parempi onnistuminen niissä ku mulla :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onnistui ihan hyvin :) Materiaalia siitä tuli yhden kokonaisen postauksen verran!

      Poista
  2. Mä tykkään ommella nauhat aina tuolla tavalla kun sun uusissa tossuissa on. Mun mielestä ne on paljon tukevammat ja sirommat, kun kuminauhat on lähempänä nilkkaa. Mutta makukysymyksestä varmasti tässäkin on kyse! :) Nykyään oon yleensä niin laiska, että tilaan vain ja ainoastaan tossuja joissa nauhat on valmiiksi ommeltu. Blochilla ainakin on muutamia tällaisia pre-sewn malleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, mistä voi tilata pre-sew tossuja?! Ja okei kiva tietää, että tuo nauhojen ompelu lähemmäs nilkkoja on jonkun mielestä parempi tapa. Ehkäpä itsekin tykästyn siihen :)

      Poista
  3. Mä tykkään käsinompelusta ja musta tuo on ihan hauskaa hommaa. Tosin noihin pehmeisiin tossuihin ompelen mieluummin koneella niin saan sen äkimpää ja on se vähän tukevampikin. Kun sen ompelee samaan kohtaan ja saman suuntaisesti kuin tossun reunassa olevan nauhakujan ommel on niin se ei hirveästi erotu. Jos haluaa jättää pidemmän pään kuminauhaan niin sen voi kiinnittää sitten käsin tossun vuoriin.

    Mä ompelin uudenvuoden aattona kärkkärien nauhat ja mun pitää varmaan ottaa noi kummarit uusiksi koska perfektionistina yritin piilottaa niiden päät taitteelle ja se painaa jalkaa sen verran että tuntuu ikävältä kantapäässä. Luin jostain ammattitanssijan vinkin että jos käyttää ompelulankana hammaslankaa niin se kestää paremmin kuin tavallinen ompelulanka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hammaslankaa, melko mielenkiintoista! :D Luulen että tossut kerkee mennä tohjoksi ennen kuin hammaslanka pettää. Tässä on nyt kommenteissa kaksi ompelijaa, jotka on joutunut ompelemaan nauhat ainakin pariin kertaan, itse selvisin kerralla. Luulen, että teissä on jotain perfektionistisia piirteitä, tai sitten mä vaan tyydyn helpommin :D

      Poista
    2. Perfektionismia nimenomaan :D Mä yritän monesti tehdä kaikesta niin siistin ja hienon näköstä, että se ei välttämättä käytännössä toimi. Mitä oon katsellut pidempään harrastaneiden tossukuvia netissä niin niissä ne kuminauhat on joskus aika rujonkin näkösesti kiinni. Ehkä mieluummin tingin siitä ulkonäöstä kuin otan rakot kantapäihin :D
      Ja joo, mä käytin nyt noihin hammaslankaa ihan koska halusin testata että miten se pelaa. Kun se oli musta niin outo vinkki että eihän sitä nyt voinu olla kokeilematta!

      Poista
  4. Pienempänä tykkäsin ommella tossuihin nauhoja kun siinä oli vähän fiilistä:D nyttemmin siitä on tullut välttämätön paha, varsinkin kun tossuja pitää melko useasti ostaa.. Onneksi äiti suostuu välillä helpottamaan urakkaa ja ompelemaan pehmeisiin tossuihin nauhat ompelukoneella! Se on niin nopeaa ja nauhatkin pysyvät! Me ei saada ommella nauhoja jalan päälle ristiin vaan ne pitää ommella juurikin noiden sun uusien tossujen tavalla niin, että nauhat muodostavat suoran poikki viivan jalan päälle. Jos nauhat on ommeltu väärin joutuu ne korjaamaan viimeistään esityksiin...

    VastaaPoista