torstai 27. elokuuta 2015

Piruettistudio ja kissa filmitähtenä

Mulla oli tiistaina se sosiaalietiikan tentti, johon olen lukenut koko elokuun. Nyt mulla ei ole mitään, ei yhtikäs MITÄÄN velvollisuuksia tehtävänäni! Kaikki (kanditutkintoon tulevat) kurssit on tehty, gradua en voi aloittaa koska en ole vielä edes nähnyt kunnolla tämän ohjaajan kanssa enkä siis vielä tarkalleen tiedä, mistä teen sitä. Mulla ei siis ole mitään koulujuttuja, joten varmaankin siitä hieman panikoituneena ilmoittauduin semi-extemporesti yhden lukupiirin ohjaajaksi perusopintoihin. No kuitenkin, tän jutun pointti oli se, että koska mulla ei ollut tänään kerrassaan mitään tekemistä, ja mieskin on klo 13-21 töissä, niin mitä puuhaa minä keksin? No muokkaan keittiöstä tanssistudion tietenkin. "Tanssistudio" on toki aivan liian hieno sana siihen nähden, että oikeasti vaan siirsin ruokapöydän, tuolit ja maton pois. Katselin youtubesta Pähkinänsärkijää, ja mulle iski kauhee treenivimma, joten näin hetkeni koittaneen.
     Pääosin treenasin piruetteja: niitä keskilattialla paikallaan tehtäviä piruetteja sekä piqué-piruetteja. Noissa keskilattiapirueteissa tein preparaation ja lähdin 4. asennosta piruettiin, koska se on mun mielestäni helpompi lähtöasento kuin 1. tai 3. Videoin treenit, koska mielestäni on ensiarvoisen tärkeää nähdä, mikä siinä omassa suorituksessa menee pieleen. Sillä ainahan se pieleen menee, enemmän tai vähemmän.... Opettajan on mielestäni hyvin tärkeää kommentoida piruetteja, sillä itsehän niitä ei voi oikeen nähdä. Viime tiistaina sain opelta kommentaiksi "hyvä" ja "ojenna passé jalan nilkka". Koska piruetteja tehdessä itseään on mahdotonta katsoa peilista, on videokamera kammottava, mutta hyvä apuväline kotitreeneissä. Mikään päivän pirueteista ei onnistunut erityisen hyvin, mutta videoista näkee hyvin sellaisen mun "keskivertopiruettini", eli tuollainen huonohko. Se lähtee ihan hyvin, mutta sitten loppuu tasapaino kesken, keskivartalon korsetti ei pysy tarpeeksi tiukkana, polvi on koukussa ja passéssa oleva nilkka ei ole tarpeeksi ojennettu, eikä koko suoritus ole edes nähnyt spottia. Puhumattakaan vielä hienosäädöstä eli käsien korkeudesta ja sormien sojottamisesta. Nämä kaikki virheet tuli inhorealistisen selväksi mulle, kun katoin kaikki 46 lyhyttä videota itsestäni.
     Koska meillä on täällä meidän ihana kissamme, osasta videoista tuli melkoisen koomisia, joten laitanpa tännekin muutaman :D Kissan seikkailut, osa I, II, III ja IV. Piqué-pirueteista tuli sen verran huonoja, etten edes viitti laittaa tänne videota niistä. Taustalla näkyy harmillisesti pöydän alla sotku, eli meidän pahvinkeräyspiste, tajusin sen vasta jossakin vaiheessa kuvaussessiota, toivottavasti ette järkyty. Ja toi välillä kuuluva epämääräinen ääni on sitten tossuista kuuluvaa narinaa! :D

Eka video: Ensimmäinen ja kolmas piruetti onnistui oikeastaan ihan ok:sti, mutta jo valmistautuessa neljänteen huomasin, että kissa oli myös valmistautumassa, nimittäin hyppäämään kielletyn hyllyn päälle. Oma ääni videolla kuulostaa aina ihan yhtä järkyttävältä.

Toka video: Tässäkin ensimmäinen ja komas alkavat aika hyvin, mutta etenkin toi viimeinen plörähtää kamalksi. Kissa häärää taustalla.

Kolmas video: Tässä lisää näitä mun perus piruettejani. Kaikki piruetit taas alkaa ihan ok, mutta loppu on aina hallitsematon kaaos. Sentään kissa pysyi poissa metkuista.


Viimeinen video: Koko video on farssi. Piruetit alkaa olla ala-arvoisia, ja lopulta kissa kaataa videokameran. Taustalla kuuluva rohina on kissan kehräystä.


Tämän päivän piruetit eivät siis onnistuneet kovin hyvin, edes omalla mittapuullani, mikä ei ole kovin korkea. Tein kaikki piruetit oikealla jalalla, mutta molempiin suuntiin eli en dehors ja en dedans, vaikka tuo en dehors eli "ulospäin" lähtevä on itselleni helpompi. Joku päivä mietin, miten luistelussa oppimani piruetit sekä balettipiruetit eroavatkaan toisistaan: Luistelussa peruspiruetissa käsiä pidetään usein ristissä rinnalla, toisin kuin baletissa ne monesti on tuossa 1. asennossa. Luistelussa pirueteissa on alusta asti useita kierroksia, sillä selväähn se on että luistimen terä pyörii jäällä hippasen nopeampaa kuin tossunpäkiä lattialla. Koska luistelussa piruetti pyörii kauhean nopeasti, ei siinä ole myöskään mitään spottia. Nopeasti ajateltuna luistelun piruetti vaikuttaisi olevan helpompi kuin baletissa, mutta on siinäkin omat ongelmansa. Muistan että itse menin piikille aina kauhean helposti, vaikka pyörimisen pitäisi tapahtua terän keskikohdassa. Ja kuten myös baletissa, jäässä oleva polvi menee helposti hiukan koukkuun... En ole ikinä elämässäni osannut tehdä hyvää piruettia, en tossuilla enkä luistimilla, mutta tekemällä sen kai vaan oppii. Toistoja, toistoja ja toistoja... En laskenut tämän päivän piruettisaldoa, mutta videoiden lukumäärästä voisi päätellä, että tuli tehtyä suunnilleen 200 piruettia tänään. Eli olen 200 piruettia lähempänä onnistumista :)  Toivottavasti tämän kauden loppuun mennessä tulos olisi edes hiukan parempi kuin nämä tämän päivän piruettistudion pyörähdykset.

12 kommenttia:

 1. En millään saanut videoita auki kännykällä, joten katson ne koneella joku päivä :). Huima saavutus, 200 piruettia! Kyllä se kohta alkaa sujua!
  Mullakin on treeni-innostus täysillä päällä, mutta harmi vaan olen toista päivää sänkypotilaana vähän päälle 38 asteen kuumeessa. Taasko tää sairastelu alkaa :/.

  VastaaPoista
 2. Sä tuppaat ottamaan vauhtia hiukan liikaa käsillä ja kyljellä, kun se plié itsessään tuo sen vauhdin. Eli koeta olla sieppaamatta käsillä ja kyljellä sieltä kaukaa takaa, niin se jo helpottaa kokonaisuudessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Tuo liiallinen vauhdinottaminenkin lienee jonkinlainen jäänne luistelusta ja siitä, miten olen aikaisemmin elämässäni piruetteja opetellut. Muistan kun lapsena harjoiteltiin piruetteja heillauttamalla käsillä vartalon puolelta toiselle kolmasti yy, kaa, KOO ja viimeisellä mentiin niin monta kertaa ympäri kuin vain pääsi. Täytyy kiinnittää vauhti-asiaan enemmän huomiota.

   Poista
  2. Mä antaisin samoja vinkkejä, kuin Heidi että vähän näyttää siltä että ehkä huitaiset käsillä liikaa vauhtia matkaan. Mäkään en oo siis mikään piruettimerstari ja tosi huono neuvomaan muita, mutta mitä äkkiseltää tuli mieleen, että keskity myös käsien paikkaan. Ne on sulla nyt aika alhaalla, niin jos nostaisit ne vähän ylemmäs ja pitäisit ne tosi tiukkoina piruetin aikana, niin vois olla apua! :) Mua aina auttaa se ajatus, että kädet ja yläselkä on vahva koko piruetin ajan. Silloin korsetti tulee kuntoon ja vatsikset aktivoitua.

   Ainiin ja sellanen vinkki vielä, että yritä viedä jalka paseehen mahd. pian ja napakasti tukijalkaa pitkin. Jos jalka matkustaa paseeta kohti koko piruetin ajan, niin tasapainoa on tosi vaikea säilyttää. Ainakin itse olen tämän havainnon tehnyt satoja kertoja hehe.... :D !

   Mutta tsemppiä treeneihin!! :)

   Poista
  3. Ainiin ja kiva, kun laitoit videoita tänne blogiin. Tosi mielenkiintoista nähdä videolta treenejä ja edistymistä :) ! Ehkä sitä itsekin joskus uskaltaisi vielä..

   Poista
  4. Kiitos kommentista. Jep, käsille ja passé-jalalle pitäisi antaa hiukan enemmän huomiota.. Nyt mulla menee suunnilleen 85% huomiosta keskivartaloon, tasapainoon ja spottiin. Ja sitten loput 15% on sitten epämääräisiä huomioita jaloista ja käsistä... Haha ja kiitos. kyllä itekin mietin hiukan aikaa, että kannattaako mun nyt laittaa mitään videota, mut ei mulle näiden videoiden laittamisen jälkeen oo mitään pahaa tapahtunut :D Koitin tehdä nuo videot myös niin että anonymiteetti säilyy.

   Poista
 3. Apua, tuleekohan tämä kommentti moneen kertaan kun ensimmäinen katosi johonkin!

  Tuli mieleen tuosta kissalta kielletystä hyllystä, että oletteko kokeilleet esimerkiksi "ssscat" suihkepulloa? Se on sellainen liiketunnistimella toimiva suihkepullo, joka suhauttaa ilmaa havaitessaan liikettä. Meillä laitettiin joskus kämppiksen tietokonepöydälle sellainen, ja kissa yritti pari kertaa hypätä sinne, mutta oppi aika nopeasti, ettei kannata. :) on kamalan stressaavaa olla koko ajan "kissanvahtina", ja meillä ainakin tuo laite toimi tosi hyvin!

  Mitä noihin piruetteihin tulee, yritä pitää selkä suorana ja pitkänä, ja jalat aukikierrettynä koko piruetin ajan :) harjoitus tekee mestarin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, en ole kyllä koskaan kuullutkaan tosta ssscat-pullosta! Kuulostaa aivan mahtavalta :'D Meillä on käytössä aivan perinteinen, manuaalinen suihkepullo, jolla ollaan rangaistuksena suihkastu kissaa, jos ''EI'' ei toimi. Tosin nykyään riittää kun vaan heristää sitä suihkepulloa. Tossa piruettitilanteessa mulla ei tietenkäänollut pulloa missään lähettyvillä...

   Kiitos neuvoista. Huoh niin paljon korjattavia asioita jotka TIEDÄN korvieni välissä, mutta kroppa ei tottele! Jep, harjoittelua tiedossa, a lot of it....

   Poista
 4. Hahaa, ihana toi vika video! XD "Fuck you human!" *VIUH*

  VastaaPoista
 5. Hahaa, ihana toi vika video! XD "Fuck you human!" *VIUH*

  VastaaPoista