perjantai 21. elokuuta 2015

Vuoden dokumentointi: Kehittyminen

Siitä on nyt tasan vuosi aikaa, kun aloitin aikuisbaletin. Aloin tarkoituksella dokumentoida lähtötilaani ja vuoden aikana tapahtunutta edistystä (joissain tapauksissa myös "edistystä"), jotta voin sitten tarkastella kehitystäni ja ehkä motivoitua havaitusta muutoksista :D Alun perin mun piti tehdä tämä postaus jo toukokuussa, mutta en saanut aikaiseksi ottaa kaikkia kuvia silloin, mutta nyt on kaikki valmista.

Aloitetaan A:sta niin kuin aukikierto. Tässä ei ole nyt uusinta kuvaa, mutta en havainnut siinä niin merkittävää eroa tuohon toukokuiseen, joten en vaivautunut sähläämään enää Paintin kanssa :D Kun kuvia tarkastelee, ei niissä muutenkaan ehkä ihan hirveesti näe eroa, mutta olen oivaltanut aukikierrosta paljon asioita tässä vuoden aikana. Kyse ei siis ole siitä, kuinka paljon saa avarrettua lonkkia ja että kuinka paljon jalkaa saa käännettyä lonkasta auki, vaan siitä, että vahvistaa aukikiertoa ylläpitäviä lihaksia. Baletissa harvemmin vaan seisoskellaan molemmat jalat maassa, joten lihaksia tarvitaan erityisesti tilanteissa, kun toinen jalka nousee ilmaan (esim. tendun tai jetén merkeissä), jolloin tukijalan on pysyttävä auki. Itse huomaan, että helposti lantio kääntyy aukikierretyn jalan suuntaan, jolloin koko asento menee vääräksi. Pitää siis käyttää lihaksia ja pitää jalat aukikierrettynä, eikä niinkään käännellä jalkoja auki ja tuskailla, milloin se 180 astetta onnistuu. Aukikiertäjälihakset on löydettävä, ja niitä on myös käytettävä.

Sitten olis ne spagaatit, joita olen treenannut nyt jo hiukan yli vuoden, vähän vaihtelevilla tuloksilla. En ole nyt kesällä venytellyt yhtään enempää, kun mitä joogassa tai tanssitunneilla on tullut venyteltyä, eli en ole kotosalla enää uhrannut sille aikaa, joten tuntui vähän tyhmältä ottaa nyt sitten jotain "edistyskuvia". No, jokatapauksessa, keskispagaati on edistynyt jonkin verran. En ole koskaan ennen elämässäni päässyt näin lähelle lattiaa, mutta se on silti liian kaukana. Ehkä TÄMÄN lukuvuoden loppuun mennessä se sitten onnistuu :'D Olen treenannut sitä ihan tavallisilla sisäreisivenytyksillä sekä sammakkovenytyksellä, jota olen muutamaan otteeseen täällä blogissakin mainostanut. Se on kyllä ollut tosi hyödyllinen. Olen jonkin verran myös tehnyt sitä, että menen selinmakuulle peppu seinää vasten, ja nostan jalat myös siihen seinäävasten ( tähän tapaan ), mutta tämä ei ole mun mielestä ollut niin hyödyllinen. Sitten tuo "edestakainen" spagaati, missä toinen jalka on edessä ja toinen takana. Mulla on vasen jalka paljon parempi, eli pystyn pitämään sitä edessä aika hyvin, mutta toisin päin ei onnistu hirveen hyvin. En kehdannut ottaa siitä edes kuvaa :D Aluksi sain siis tuon vasemman jalan kanssa sen spagaatin, mutta sitten oivalsin että se ei olekaan balettiin kelpaava spagu, vaan ns. huijari. Olenkin nyt koittanut venytellä niin, että saan lantion pidettyä eteenpäin, niin kuin baletissa kuuluu olla. Edistystä on tapahtunut, mutta en pääse ihan lattiaan asti. Tuo uusin kuva on valitettavasti hiukan hämärä, mutta matkaa olis vielä pari senttiä!
Lattia lähestyy!


Otettiin kuvia myös developésta, mutta niistä kuvista tuli niin kauheita, etten tohtinut tehdä niistä kollaasia :'D Osviittaa developéstani antaa tämä videopostaus. Nykyisin saan vasemman jalan ysikymppiin, oikea vielä hiukan ötköttelee. Yleensä kun menen suihkuun, laitan suihkun päälle ja jään odottamaan hetkeksi hiukan kauemmas veden lämpenemistä, ja kokeilen vettä yleensä nostamalla vuorotellen molempia jalkoja suoraksi eteen niin korkealle kuin vaan saan :DD En suosittele kokeilemaan tätä, koska odotan itsekin kauhulla sitä päivää kun kaadun siellä suihkussa. Mutta jokatapauksessa, tämä on kuitenkin sellainen, missä olen kehittynyt tosi paljon vuoden aikana. Vielä pitäisi alkaa treenaamaan jalannostoa sivulle, sillä se tuntuu musta paljon raskaammalta kuin eteen tai taakse nostaminen.
Sitten relevé, tai oikeastaan puolivarpaille nousu. Kuvissa en itse näe ihan hirveesti eroja, ainakaan tossa kahdella jalalla ollessa, yhdellä jalalla ollessa on ehkä vähän parantunut. Kuvista huolimatta mulla on itselläni sellainen fiilis, että pääsen paremmin sinne päkiälle, silleen tukevammin. Jostain syystä kun pinnistelen oikeen korkealle päkiälle ja pyrin ojentamaan nilkkaa niin paljon kuin mahdollista, mulla iskee helposti pohkeeseen aivan järjetön suonenveto. Ps. toi eka, vanhin kuva näyttää jotenki pöljältä :'D

Yhden jalan kuvissa en pidä mistään tukea. Sen kyllä huomaa varsinkin tossa tammikuun kuvassa ku olen kaatumaisillani :D

Sitten mulla ei ole oikeastaan muuta jaettavaa. Nilkkojen ojentelua olen koittanut silloin tällöin kuvata. Kahdessa alimmassa kuvassa mulla EI siis ole polvet maassa! Mulla on luonnostaan matala holvi jalkapohjassa, tuttavallisemmin siis räpyläjalka, eli en ole koskaan ennen saanut ojennettua itselleni tuollaista kaarta jalkapöytään. Kai se on ihan hyvä juttu? Niissä en siis kipristä varpaita, vaan pyrin pitämään ne pitkänä. Näissä istualteen tehdyissä nilkanojennuksissa mulle tulee kauheen helposti aivan jäätävä suonenveto jalanpohjaan, mikä on lievästi sanottuna ärsyttävää. Erityisesti välillä tenduita tehdessä, kun pyrin ojentamaan kovasti, voi yhtäkkiä napsahtaa kammottava suonenveto. Jotkut ihmiset syö magnesiumia ja sanoo sen auttavan, mutta ainakaan sillä ei ole todettu olevan mitään tieteellistä näyttöä, että magnesium liittyisi mitenkään suonenvetojen ehkäisemiseen. Olen treenannut nilkkojen lihaksistoa lähinnä nousemalla puolivarpeille, sekä ojentelemalla nilkkaa sekä varpaita vastuskuminauhan avulla (joka muuten KATKESI, kun tein tällaista venytystä ). Toivon että treenaamisesta on hyötyä, ei pelkästään baletissa edistymisen vuoksi vaan ihan yleisen jalkaterveyden vuoksi :D Koska, kuten mainittu, mulla on lapsesta asti ollut lättäjalka, jonka takia kävin lääkärissäkin, ja se lääkäri silloin käski mun tehdä kaikkia nilkkaharjoitteita. En tietenkään tehnyt mitään, koska olin lapsi enkä kovinkaan motivoitunut :D Mulla ei siis varsinaisesti ollut mitään ongelmaa jaloissa, vaan harjoituksia pitäisi tehdä ennaltaehkäisevästi, eikä pieni lapsi tietysti jaksa ajatella syy-seuraussuhteita, joiden välissä on vuosia, jopa kymmeniä vuosia aikaa. Äitini jaksaa saarnata mulle tästä aiheesta vieläkin, ja nyt vihdoin olen ottanut onkeeni ja ymmärtänyt, että lättäjalka voi oikeesti aiheuttaa tosi pahoja juttuja, sitten kun on viisikymppinen.

Tässä kohtaa pitäisi varmaan antaa jotain tavoitteita tai listata muuten asioita, joissa haluaisin kehittyä nyt alkaneen lukuvuoden aikana. Tehdäänpä oikeen lista, kun minä niistä niin tykkään!
- ne spagaatit. Ei lisättävää :D
- tasapaino
- pirueteissä spotti (ja piruetit muutenkin....)
- selän taipuisuus! Voisinpa ottaa vaikka kuvan tästä lähtötilanteesta.
- yleisesti lisää sellaista tanssillisuutta, ettei baletti näyttäisi vaan peräkkäisiltä liikkeiltä, vaan oikeasti tanssilta. Eli siis sellaista ilmaisua enemmän.

Tässä on jo aika hyvin tällaisia yleisiä, suuria linjoja. Toki haluaisin kehittyä kaikessa muussakin, mutta nämä voisi olla nyt vaikka sellaisia, joihin kiinnitän erityisesti huomiota.

Tänään tuli mun DanceDirectin tilaus! Huomenna siis pidän varmaan suuret fashion photoshootit täällä kämpässä ja teen postauksen uusista treenivaatteistani :) Sen verran voin paljastaa, että kaikki oli sen verran onnistuneita ostoksia, ettei mitään lähde palautukseen, tosin joitakin pettymyksiäkin kyllä oli.

Missä te olette huomaneet kehittyneenne vuoden aikana? Tai entä onko teillä tälle vuodelle jotain erityisiä tavoitteita? :)

9 kommenttia:

 1. Hyvä postaus :D Oisi hyvä itsekin otella aina välillä kuvia niin että näkisi onko oikeasti kehittynyt.
  Itse olen huomannut että tasapaino relevéssä (yhdellä ja kahdella jalalla) on parantunut huomattavasti.
  Odotan innolla mitä olet tilannut DanceDirectistä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä mää suosittelen itsensä valokuvaamista, vaikka se omasta mielestäni tuntuu vieläkin vähän kiusalliselta :D Sillä tavalla kuiteskin näkee edistystä konkreettisesti ja se on ihan motivoivaa :)

   Poista
 2. Pakko sanoa, että mullakin magnesiumtabletit ovat auttaneet! Nimittäin jalkojen kramppaamista ei ole tapahtunut (eikä kyllä jalan suonenvetojakaan, kun miettii) viime vuoden syyskuun jälkeen, jolloin aloitin sen syönnin :D.
  Noissa kuvissa on selvästi nähtävissä edistystä! Sun blogia on muuten siksi(KIN) kiva lukea, kun ollaan aloitettu baletti samoihin aikoihin. Mullakin tulee vuosi täyteen parin viikon päästä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä munkin pitäis sitten kokeilla niitä tabletteja. Koska onhan se nyt ihan sama, onka vaikutus todellinen vai lume-efekti, kunhan saisin ne krampit ja suonenvedot vaan pois niin olisin tyytyväinen.
   Hahah kiitos :)

   Poista
  2. Magnesiumista on olemassa eri "lajeja"; jotkut toimivat (ja imeytyvät) toisilla paremmin kuin toiset. Lume-efektikin on hyvä, jos se auttaa. :)

   Poista
 3. Mä kans kärsin siitä jäätävästä suonenvedosta jalkapohjassa! Muistan kun viime syksynä harjoiteltiin Gisellen Wiliksiä, ja siinä yhdessä kohtaa kaikki tekee pikkuruisia arabeskihyppyjä( jäteiksi ainakin meillä niitä kutsutaan) iski se kamala suonenveto jalkapohjaan, ja kun arabeskihyppyjen jälkeen pysähdyttiin paikoilleen seisomaan, olin huutaa siitä tuskasta joka syntyi siitä suonenvedosta! >:(
  Olen kuullut sellaisenkin teorian, että jos tanssilattian alla on tyyliin joitain vesi- tai lämpöputkia, niin se aiheuttaa sen suonenvedon :D Mutta en usko tähän, sillä saan niitä suonenvetoja tanssisalin ulkopuolellakin.
  Toinen teoria sit on, että siellä jalkapohjassa on kaikki lihakset ymv niin tuhannen sumpussa, että se aiheuttaa suonenvetoa. Ota siitä sit selvää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mulle on tullut muutaman kerran ihan perus tendu-sarjassa niin jäätävä suonenveto, että hyvä ettei silmiin kihoo kyyneleet ku koitan olla normaalisti :D
   Hmm melko erikoisen kuuloinen toi vesiputkiteoria :D Mulle tulee niitä kyllä ihan treenipaikasta riippumatta, nii en määkään kyllä ihan usko siihen... Joskus yritin ottaa selville, miten ehkäistä suonenvetoa, niin ainoo mitä löysin oli veden juominen ennen treenejä. Eli täytyy pitää ittensä vaan hyvin nesteytettynä niin se auttais? Olen kokeillut tätä, ja mun mielestäni siitä on ehkä ollut jotain hyötyä, mut uskon tässäkin tapauksessa että se on ehkä joku lumevaikutus vaan tai jotain :D Tiedä sitten.

   Poista
  2. Mä olen huomannut, että jalkapohjien hierominen auttaa kans. Laita jalkapohjan alle golf- tai tennispallo tai vaikka joku lattiamopin/harjan varsi, ja rullaa jalkapohjaa sen päällä. Sattuu makiasti, mutta se avaa niitä jalkapohjan pieniä lihaksia. Lättäjalkaisena tykkään hieroa pallolla etenkin jalkaholvin aluetta, siellä on paljon triggeralueita.
   Kerran joogassa tehtiin pieni tasapainokoe, kokeilepas varsin. Eli ensin (ennen hierontaa!) tee perinteinen vaaka ja katso miten tasapaino (ja jalka) pitää. Sitten hiero jalkapohjaa muutama minuutti (jos ei mitään apuvälineitä ole, myös oma käsi auttaa) ja tee vaaka uudestaan.
   Joogaope selitti eron sillä, että hierottuna jotenkin jalan (tai ihon?) tuntoaistit tarkentuvat, jolloin tasapaino pitää paremmin. Oli aika vänskä huomata :D

   Poista
  3. Ahaa, no jopas! Täytyykin kokeilla tota vaaka-hieronta-juttua. Välillä kotona pyörittelen tollasta kissan lelupalloa mun jalkapohjaani vasten, mutta en oo tätä mitenkään systemaattisesti ennen treenejä tehnyt :D Noita palloja on kaks, vois pakata toisen treenikassiin, just sopivan kokoisia kuin ovat.

   Poista